bdf.brcko@gmail.com

Kako je završen rat u BiH: Na današnji dan potpisan Dejtonski sporazum

Na današnji dan pre 27. godina u Jelisejskoj palati u Parizu, potpisan je Dejtonski mirovni sporazum koji je prethodno dogovoren 21. novembra 1995. godine u Dejtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovim sporazumom je zvanično okončan rat u BiH.

Pored toga što je njime okončan rat koji je trajao gotovo četiri godine, Dejtonskim sporazumom je Bosna i Hercegovina ustrojena kao konstitutivna država tri naroda i ostalih.

Glavni akteri mirovnih pregovora i ujedno i potpisnici Dejtonskog sporazuma bili su predsednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i srpski predsednik Slobodan Milošević.

Kao svedoci ugovor su potpisali predstavnici Kontakt grupe: predsednik SAD Bil Klinton, kancelar Nemačke Helmut Kol, predsednik Francuske Žak Širak, britanski premijer Džon Mejdžor, predsednik Vlade Ruske Federacije Viktor Stepanovič Černomirdin i predstavnik Evropske unije Felipe Gonzalez.

Ovaj sporazum se sastoji od 11 aneksa među kojima je i Aneks 4 koji predstavlja Ustav Bosne i Hercegovine. Ovim aneksom je  je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Članom 10 Opšteg okvirnog sporazuma Savezna Republika Jugoslavija i Republika Bosna i Hercegovina priznale su jedna drugu, kao suverene, nezavisne države

Dejtonskim sporazumom određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmene Ustava BiH.

Prema ovom sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a Republici Srpskoj 49 odsto teritorije. Formiran je i Distrikt Brčko, koji predstavlja posebnu teritorijalnu jedinicu.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) je glavni autoritet u tumačenju Dejtonskog sporazuma, i on je određen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

 

Izvor: danas.rs

Izdvojeno