bdf.brcko@gmail.com

POSAVINA JE GODINAMA BILA ŠOPING-MEKA ZA SLAVONCE

Bosanska Posavina godinama je bila prava šoping-meka za brojne Slavonce koji su svakodnevno, posebno vikendom, odlazili u kupovinu preko granice – u Orašje, Brčko, Bosanski Brod, Bosansku Gradišku…

Cijene su u BiH bile niže, a dodatna pogodnost prekograničnog šopinga je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto.

Okolnosti su se poprilično promijenile pa je sada, recimo, hrana u većini slučajeva u Hrvatskoj jeftinija, ali još ima proizvoda zbog kojih se susjedima isplati u kupovinu preko granice, ako ne zbog dosta nižih cijena, onda svakako zbog povrata PDV-a-.

– Općenito, u susjednim zemljama reagirali su i osigurali da cijene osnovnih životnih namirnica ne budu na štetu potrošača. Možda se te namirnice neće kupovati u Trebinju, ali imamo druge stvari koje su jeftinije nego u Hrvatskoj, kao što je, recimo, odjeća, pa ljudi dolaze – kaže Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje.

Strani državljani su u deset mjeseci 2022. godine podnijeli 191.930 zahtjeva za povrat poreza u Bosni i Hercegovini, što je za gotovo 50.000 više u odnosu na isti period 2021. godine.

Ilustracija (Pixsell)

U BiH su najviše kupovali građani Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je riječ o robi široke potrošnje. Prema podacima iz Uprave za indirektno neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, vrijednost podnesenih zahtjeva u ovih deset mjeseci iznosi 57,863.362 KM, dok je PDV iznosio 8,407.497 KM.

– U istom periodu 2021. godine broj zahtjeva bio je 143.679, a vrijednost s PDV-om 38,018.350 KM, dok je iznos PDV-a bio 5,524.033 KM – navode iz UIO BiH.

Kada je riječ o graničnim prijelazima, najviše zahtjeva ovjereno je na graničnom prijelazu Orašje, i to 23.495, u ukupnoj vrijednosti od 7,529.866 KM, dok je PDV iznosio 1,094.083 KM.

– Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su osobe koje nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Te osobe imaju pravo na povrat PDV-a na artikle koje kupe u BiH i iznesu ih u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja. Povrat PDV-a ne odnosi se na petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako posebno ulje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana – objašnjavaju iz UIO BiH.

Prije pandemije koronavirusa i zatvaranja granica prekogranična kupovinu bila je znatno masovnija. Tokom 2020. godine strani državljani podnijeli su ukupno 226.440 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 9,5 miliona KM.

Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosi 65,5 miliona KM. Zbog pandemije prouzročene koronavirusom broj zahtjeva stranih državljana za povrat PDV-a prepolovio se u odnosu na godinu prije. Tokom 2019. godine strani državljani podnijeli su ukupno 438.763 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 19,5 miliona KM.

Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosi 134,3 miliona KM. Tokom 2018. godine strani državljani podnijeli su ukupno 405.781 zahtjev za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 17,6 miliona KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH je 121,2 milioa KM. Kao što je prije nekoliko godina Bosna i Hercegovina zbog niskih cijena bila šoping-oaza za stanovnike Republike Hrvatske, tako su posljednjih mjeseci stanovnici BiH po osnovne životne namirnice počeli odlaziti u susjedne zemlje. U jesenskom paketu mjera koje je donijela Vlada RH nalazi se i ograničavanje cijena prehrambenih proizvoda. Odlukom su ograničene cijene za devet proizvoda. Cijene se u prosjeku snižavaju 30 posto za ulje, brašno, šećer te svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso. To je navelo građane BiH da po osnovne namirnice krenu preko granice, piše Večernji list BiH.

 

Izvor: hayat.ba

Izdvojeno