bdf.brcko@gmail.com

Ekshumirano tijelo Suzane Simikić kako bi se izuzeli uzorci, ubistvo staro preko 20 godina

Prije nekoliko dana na jednom lokalnom groblju na području Brčkog izvršena je ekshumacija jednog tijela kako bi se uzeli uzorci za analizu, a sve u svrhu pronalaska ubice Suzane Simikić koje se dogodilo u maju 2001.godine, potvrđeno je Otisku od više izvora.

Tragom ove informacije zatražili smo i zvanično odogovore iz Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odakle su nam odgovorili: “Policija Brčko distrikta BiH pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH u kontinuitetu provodi istražne radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela za koje pitate. U interesu istrage nismo u mogućnosti iznositi više detalja do okončanja svih istražnih aktivnosti”.

Kobni povratak iz škole

Podsjećamo, 9. maja 2001. godine 15-godišnja Suzana Simikić učenica osmog razreda osnovne škole u Ražljevu u Brčko distirktu Bosne i Hercegovine ubijena je tokom povratka iz škole. Pronađena je u šumi kraj puta, nekoliko stotina metara od porodične kuće.

Rekonstrukcija događaja

Prema rekonstrukciji kretanja, Suzana je nešto iza podneva izašla nakon nastave iz Osnovne škole u Ražljevu, gdje je pohađala osmi razred. Zajedno sa ostalim učenicima koji koriste autobuski prevoz sačekala je autobus i ušla u njega. Izašla je na uobičajenom stajalištu nadomak kuće oko 13 sati.

Kako u uobičajeno vrijeme nije došla kući, Suzanini roditelji su oko 14 sati telefonom obavijestili policiju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o nestanku njihove kćerke a jedan sat poslije u zgradu policije došli su otac i starija sestra Suzane Simikić kako bi i lično prijavili njen nestanak.

Policijske patrole su počele potragu dionice od autobuskog stajališta gdje je Suzana izašla iz autobusa prema kući udaljenoj oko 600 metara. Potrazi su se pridružili i mještani obližnjih sela. U 16 sati i 15 minuta u šumi nedaleko od autobuskog stajališta, pronađeno je tijelo Suzane Simikić, ubijene na svirep način, ugušenjem, sa više tjelesnih povreda. Ubistvo se desilo oko 13 sati.

Opsežna istraga

Prema rekonstrukciji događaja, nakon izlaska iz autobusa Suzana Simikić je prešla put i kretala se njegovom lijevom stranom u pravcu kuće. To je potvrdio jedan svjedok koji ju je primjetio dok je prolazio automobilom. I to je bio posljednji put da ju je neko vidio živu. Niko nije primjetio bilo kakve osobe koje su bile u blizini ili vozilo. Opsežna istraga za dokazima i svjedocima koji bi istražiteljima pomogli u potrazi za ubicom ili više njih još nije dala konačne rezultate.

Iz policije Distrikta je u ranijim izjavama za medije rečeno da je urađeno oko 180 vještačenja, obavljeno 600 razgovora i mnoštvo konsultacija s ekspertima kriminalističke, sudsko-medicinske i psihijatrijske struke iz BiH, Srbije, Hrvatske, pa čak i američkog FBI.

Nagrada od 50.000 maraka

Još uvijek je aktuelna i nagrada u iznosu od 50.000 maraka kao nagrada za informaciju koja bi policiju dovela do ubice.

Samoubistvo majke Sare

Krajem maja 2010.godine svoju tugu za ubijenom Suzanom prekratila je njena 56-godišnja majka Sara koja je izvršila samoubistvo skokom u bunar.

Tada su članovi familije Simikić kazali da se pokojna Sara nikada nije pomirili sa svirepim ubistvom svoje kćerke, a kap koja je prelila čašu jeste činjenica da ubica još uvijek nije pronađen.

 

 

 

 

Izvor: otisak.ba

Izdvojeno