bdf.brcko@gmail.com

Sramotno skupštinsko usvajanje Srednjoročnog plana razvoja zdravstvene zaštite Brčko Distrikta BiH

Slušajući i gledajući današnje Skupštinsko zasjedanje, po ko zna koji put u nevjerici svjedočimo , u najmanju ruku, kriminalnim radnjama skupštinskih poslanika, odnosno narodnih poslanika. Što reče poslanik Uroš  Vojnović, da parafraziramo, šta smo mi svašta usvojili u ovoj Skupštini, možemo usvojiti i ovo. Ako to ljudima treba, nećemo praviti problem. Usvojili smo tako i Plan razvoja Brčko Distrikta, pa šta…

A ono što su u konačnici usvojili je Srednjoročni plan razvoja zdravstvene zaštite u periodu 2020-2024, a koji je napisan 2018. g.  U njemu su netačni podaci, koji su javno izneseni na Skupštini, između ostalog, da je šef Odjela za zdravstvo Sabrija Čandić,  šef Fonda g. Todorović, da treba da se nabavi CT- uređaj  (već je nabavljen), dat je presjek situacije u zdravstvu sa zastarjelim i danas nerelevantnim podacima. Sve to nije bilo dovoljno da poslanici odbiju usvajanje ovog plana, nego su se, poput učenika koji su donijeli nečiju staru zadaću ili lektiru, rukovodili onom -ma hajde ba, nema veze, važno je da nešto imam.

Šef Odjeljenja za zdravstvo se pravdao da je takav plan naslijedio, spomenuo da je ranije pisalo nešto kao da je Brčko (valjda i zdravstvo) na ovim prostorima postojalo još u kameno doba, da ga je neophodno usvojiti da bi mogli donijeti sljedeći plan o javnim resursima… Nevjerovatno je da se ovako važan dokument prezentira javnosti, a da odgovorni očito nisu ni zavirili u sadržaj napisanog. Elementarna obaveza je da, i kad nešto prepisujete, pogledate šta ste prepisali, i ispravite ono što više nije aktuelno.

Nažalost, dok se svuda oko nas destruiraju sve moralne vrijednosti, kada je sveprisutan lažni sistem vrijednosti koji vodi u sunovrat, prije svega mlade ljude, učenike osnovnih i srednjih škola, oni koji bi trebali biti uzor i davati primjer časnog i poštenog rada, prave cirkus od Skupštine kao institucije, čineći sramotne radnje usvajajući Plan koji vrvi od pogrešnih, lažnih i  odavno nevažećih  podataka.

Za to vrijeme prosvjetni radnici u školama muku muče kako izaći nakraj sa sveprisutnim nasiljem među učenicima, kako im izreći odgovarajuće vaspitno-disciplinske mjere, kako ih izvesti na pravi put  i kako se odbraniti od nasilnika. Policija i inspektori su svakodnevno u školama, a oni koji su plaćeni da donose zakone i vode računa da sistem funkcioniše po istim, krše ih na svakom koraku.

Sramota, gospodo poslanici, trebali biste se stidjeti nekih svojih odluka i primjera koje dajete mladim ljudima.

 

 

M.E.P.

 

Izdvojeno