bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKA SISTEMSKA KORUPCIJA ILI BRČKO DISTRIKT KRAVA MUZARA

Poznata je činjenica da su u protekle 22 godine, koliko postoji Brčko Distrikt BIH, mnogi tajkuni i bjelosvjetski „hoštapleri“ nastojali, a mnogi i uspjeli, da sumnjivim radnjama izvuku velika sredstva iz brčanskog budžeta . Samo iz privatizovanih brčanskih firmi koje su naši očevi, djedovi i stričevi podizali otišli su milioni eura, a da nijedna ta privatizacija, izuzev Bimala, nije građanima Brčkog ponudila nikakvu opštu korist.

Da je isisavanje javnih sredstava u privatne džepove u Brčko Distriktu još uvijek u modi, ali na mnogo dosjetljiviji i „legalniji“ način pokazuju i mnogobrojne sudske presude prema kojima je Brčko Distrikt, kao tužena strana, biva dužan da isplati ogromna sredstva zbog navodnih šteta koje su nanesene „vrijednim biznismenima“, privatnim firmama i pojedincima.

Tako nezvanično saznajemo za najnoviji slučaj isisavanja ogromnih sredstava iz budžeta Brčko Distrikta. U prvostepenom postupku je presuđeno da, po tužbi firme „Astra plan“ iz Brčkog,  Brčko Distrikt kao tuženi treba da isplati nešto manje od milion konvertibilnih maraka iz budžeta zbog štete koju je ova firma navodno pretrpjela jer nadležni organi Brčko Distrikta nisu na vrijeme izdali tražena odobrenja za izgradnju stanova.

Kako kažu oni koji su upoznati sa ovim slučajem, osnov za pretrpljenu štetu je taj da je „Astra plan“ morala da vrši prodaju stanova po nižoj cijeni od tržišne jer firma nije imala odgovarajuću dokumentaciju zbog navodne greške administracije kod izdavanja odobrenja za gradnju. Kupci su odustajali od kupovine tih stanova, pa je istima navodno mnogostruko opala cijena.

Prilikom utvrđivanja štete  „Astra planu“ nije se rukovodilo procjenom tržišne vrijednosti stanova koja je mnogostruko veća od realne za period u kojima su oni prodavani prije desetak godina. Pominje se iznos od 1.600 KM po kvadratnom metru stana prije više od 10 godina.

Sve ovo ne treba shvatiti kao uplitanje u presuda suda, nego kao inicijativu da se otvoreno i javno progovori o tome da Distrikt ne smije ni za koga biti krava muzara i da svi moraju voditi računa o tome i sankcionirati one koji su za to krivi. Godinama se u sudskim sporovima isisavaju ogromna finansijska sredstva budžetu Brčko Distrikta u privatne džepove,  a  da u tom trouglu, vlasti Distrikta, privatne firme i brčanski sudovi, niko nije kriv. Čudno, zar ne?

 

E.A.

Izdvojeno