bdf.brcko@gmail.com

Visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika

Redovna sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” održana je danas na temu “BiH i euroatlantske integracije – izazovi i prepreke”, a uvodničar je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović, koji je istakao da je svo licemjerje EU politike sublimirano u djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta, javlja Anadolu Agency (AA).

Bećirović je istakao da su za razumijevanje i rasplet situacije u Bosni i Hercegovini od ključnog značaja globalna kretanja, trenutna ukrajinska kriza i pitanje potpisivanja sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

  • Upravo zbog toga se pokušava koristiti doktrina šoka negativnih snaga, koje žele na račun BiH ostvariti neke interese, prije svega dijela unutrašnjih snaga i susjedne zemlje. Ipak, za osiguranje budućnosti BiH potrebno je osigurati unutrašnji konsenzus primarno uz pomoć SAD-a, sekundarno EU-a. Put BiH u EU i NATO zacrtan je Daytonskim mirovnim sporazumom. Zato SAD i njeni saveznici trebaju iskoristiti doktrinu šoka da sprovedu potrebne pozitivne aktivnosti, da se osigura perspektiva BiH kao države i njenih građana – kazao je Bećirović.

Ističući da zapadna politika nema jedinstven stav po pitanju BiH, baš kao što nije imala ni 90-tih godina, Bećirović je kazao da američka politika ide stazom koja je utrta Washingtonskim i Daytonskim sporazumima te je dodao da ta politika pokušava zbližiti Hrvate i Bošnjake, a potom tom sporazumu pridodati i Srbe.

Naglasio je da SAD i EU moraju koncepcijski svoju politiku prilagoditi situaciji u BiH te je dodao da je situacija u BiH danas slična onoj iz 1992. godine, ali da današnje Vijeće sigurnosti UN-a nikada ne bi usvojilo rezolucije nalik onim iz 1993. godine.

  • U osnovi, prijetnju BiH predstavlja visoka korupcija zvaničnika Evropske unije koji su uključeni u rješavanje situacije u BiH, u manjem dijelu i korupcija američkih zvaničnika. To potvrđuje njihovo djelovanje i slijed poteza koje povlače – kazao je Bećirović.

Bećiović je dalje kazao kako smatra da EU i dalje provodi politiku Angele Merkel, a da je imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika najgora ostavština politike bivše njemačke kancelarke.

  • Svo licemjerje EU politike sublimirano je u djelovanju Christiana Schmidta. Pogledajte njegov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem on afirmativno piše od Draganu Ćoviću, što predstavlja jedino i najveće međunarodno priznanje osobi koja u BiH baštini sve rezultate pravosnažng UZP-a i razbija BiH, do toga da, kao i Tužilaštvo BiH, samo i isključivo djeluje u Federaciji BiH. EU još nikada nije prihvatila da je sigurnost BiH i regiona i njezina sigurnost – poručio je Bećirović.

Također je kazao da se u BiH ne primjenjuju alati i mehanizmi koji postoje te je dodao da američka politika ustupcima želi udaljiti Republiku Srpsku od Rusije, a Milorada Dodika nazvao je “bosanskohercegovačkim Kadirovom”, koji je, kako je kazao, spreman i da ratuje za ruske interese.

  • Da bi se prevenirao sukob u BiH treba osigurati pozivnicu NATO-a za članstvo za BiH i onda ubrzo postati članica. Preventivno rasporediti američki vojni kontingent u Brčko Distriktu i Istočnom Sarajevu. Da bi se prevenirao sukob u BiH, ona mora dobiti poseban status u EU do samog ulaska u tu organizaciju- poručio je Bećirović.

Također je kazao da za sprečavanje sukoba u BiH visoki predstavnik treba smijeniti Milorada Dodika, da Tužilaštvo BiH mora početi podizati optužnice za negiranje genocida, da visoki predstavnik treba poništiti rezoluciju Narodne skupštine RS-a o neutralnosti te smijeniti ministra pravde BiH Josipa Grubešu i Marinka Čavaru.

Izdvojeno