bdf.brcko@gmail.com

Iduće sedmice izricanje presude Hazimu Fazloviću za zločin kod Brčkog

U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje presude Hazimu Fazloviću kojeg optužnica tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.

Fazlović se tereti da je u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) nije kaznio podređene nakon ubistva i mučenja 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište, a izricanje presude je zakazano za utorak, 6. decembra.

Mada je sud u Hagu u presudama Jelisiću i drugima dokumentovao da su na području Brčkog srpske snage počinile masovne zločine u etničkom čišćenju Brčkog, ako je prema presudama domaćih (BiH) sudova u Brčkom se desilo obratno. U Brčkom su, prema presudama domaćih sudova, naviše ratnih zločina počinili Bošnjaci. Više je Bošnjaka osuđeno za ratne zločine u Brčkom (15), u odnosu na Srbe (14). Sramno i nedopustivo.

Tako Hazim Fazlović čeka presudu, dok Đorđe Ristanić, formalno prva politička ličnost u Brčkom za vrijeme etničkog čišćenja, je oslobođena.

Ako su u ratu Bošnjaci (Bosanci) i uspjeli, kako-tako, da se odbrane, u miru, zahvaljujući prije svega svom političkom rukovodstvu, teško da će to uspjeti. Bosna se “palestinizira” a Bošnjaci (Bosanci) postaju apatridi, građani bez države.

O.P.L.

 

 

Izdvojeno