bdf.brcko@gmail.com

Шта каже Милић: У Брчком данас празнују Бошњаци и Хрвати, Срби ће празновати 9. јануар

У организацији бошњачких и хрватских удружења грађана, тим поводом организоване су свечаности којима су присуствовали политички представници та два народа.

Честитке су грађанима упутили градоначелник Брчког и његов замјеник, Есед Кадрић и Анто Домић те потпредсједник Скупштине дистрикта Иво Филиповић.

Иначе, као званични празници у Закону дистрикта утврђени су само Нова година, Дан дистрикта Брчко и Први мај.

„То су празници око којих постоји консензус три народа. Међутим, то не искључује да они који празнују и друге празнике, који су специфични за тај народ или други ентитет, то и учине, без обзира на евентуалне политичке конотације таквих празника. То је суштина дистрикта“, објашњава предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић.

Према његовим ријечима, Брчко треба да буде мјесто компромиса и остваривања интереса оба ентитета и сва три конститутивна народа.

„Сви народи имају право на свој идентитет. Српски народ у Брчком ће тако обиљежити Дан Републике Српске и то на централној манифестацији 10. јануара,уз присуство највиших званичника Српске. Дан Републике Српске није нерадни дан, али на принципу реципротета, који мора постојати у мултиетничкој заједници, каква је Брчко, ако су у неким институцијама и јавним предузећима данас радили скраћено, скраћено ће се радити и за Дан Републике Српске“, рекао је Милић.

Он је нагласио да на сличан начин,како су данас Бошњаци и Хрвати обиљежили 25. новембар, не очекује било какве проблеме у вези обиљежавања 31. рођендана Српске.

 

 

Извор: нула 49

 

Izdvojeno