bdf.brcko@gmail.com

Dvoje zaposlenika vlade u Brčkom osuđeno na godinu i po zatvora, budžet oštetili za 13.700 KM

Dvoje zaposlenika Vlade Brčko distrikta osuđeno je na ukupno godinu i po zatvora zbog zloupotreba koje su počinili u svom radu. Prema detaljima optužnice, oni su bužet distrikta oštetili za 13.700 KM.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak protiv 64-godišnjeg Radenka Nikolića i 56-godišnje Mire Čanak, optuženih da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta

Kako su naveli iz brčanskog tužilaštva, za zloupotrebe kojima su preduzeću Has komerc Brčko pribavili imovinsku korist od 13.700 KM te nanijeli štetu distriktu Brčko, Nikolić je pravosnažno osuđen na godinu, a Čanak na šest mjeseci zatvora.

“Tužilaštvo distrikta procesuralo je Nikolića, jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjeva Has komerc propustio preduzeti radnje nadzora nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti”, kažu iz tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obavezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u privredi površine od 2.664 metra kvadratna i trafostanice u površini od sedam metara kvadratnih.

“Propuštanjem svojih službenih dužnosti, oboje su prouzrokovali štetu distriktu Brčko u iznosu od 13.170 KM, za koji iznos su Has komercu pribavili imovinsku korist”, precizira se.

Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužilaštvo je optužilo Nikolića i Čanak za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tokom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njih, pa su oboje u prvostepenom postupku osuđeni na po godinu zatvora. U nastavku postupka, Apelacioni sud distrikta Brčko odbio je žalbu odbrane Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branioca Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora.

Pravosnažnom osudom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja oni su, pored izrečenih kazni za to krivično djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu u iznosu od 13.170 KM.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno