bdf.brcko@gmail.com

Politizacija školstva u Brčko Distrikta?

Od početka novembra u Brčko distriktu se vodi oštra javna diskusija o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Na pomolu je apsolutna politizacija školstva, naglašavaju iz opozicije i nevladinog sektora, sa čime su saglasni i pojedini predstavnici vlasti koji su otišli još dalje u svojim ocjenama, tvrdeći da su najveće koruptivne radnje ugrađene u određene zakone.

Na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta posebno su kritički nastrojeni bili iz Udruženja Demos s predloženim amandmanima. Zapošljavanje u ovoj oblasti nameće se kao najveći problem, prije svega angažovanje putem ugovora o djelu kojima su brojni prosvjetni radnici diskriminisani i kojima su uskraćena određena prava.

Ono što je trenutno moguće i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima: zdravstvena zaštita, osiguranje u slučaju nesreće. Zakoni koji regulišu PIO trenutno ne dozvoljavaju da se angažovanima po ugovorima van radnog odnosa uplaćuje staž.

Damjan dundžić, koordinator ug demos brčko

Angažovanje po stranačkom principu

Iz nevladinog sektora se ovom problematikom bave intenzivnije posljednjih mjeseci i primjećuju da je broj takvih ugovora smanjen, ali očekuju da će do povećanja ponovo doći u predizborno vrijeme kada cvjeta angažovanje po stranačkom principu. Do tada, planirana je reorganizacija odbora za zapošljavanje.

Razdvajanje tih komisija odnosno odbora. Na jedan način bi se birala komisija za izbor direktora i pomoćnika, a na drugi način bi se formirala komisija za izbor nastavnika i svih ostalih zaposlenih u obrazovanju.

zoran bulatović, šef odjela za obrazovanje u vladi brčko distrikta (pdp)

Školski odbor koji čine roditelji i nastavnici gubi pravo na odabir dva od pet članova odbora za zapošljavanje. O njima bi ubuduće trebao odlučivati isključivo prvi čovjek brčanskog obrazovanja, što iz opozicije vide kao pokušaj apsolutne politizacije školstva i poručuju da time obrazovni sistem gubi smisao.

Zašto da se zapošljavanje totalno stavlja pod političku kontrolu? Zapošljavanja nastavnog kadra, mladih lica koja su zaista radila i učila za svoju diplomu. Možda nisu trenutno po stranačkom ukusu vladajućih.

milijana simić, zastupnica sp u skupštini brčko distrikta

U zakonima najveće koruptivne radnje

S druge strane, ozbiljne kritike uputili su i pojedini predstavnici vlasti, navodeći da se o predloženom zakonskom rješenju savjetodavno morala konsultovati nedavno formirana Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije, jer se upravo u određenim zakonima kriju najveće koruptivne radnje.

Možda je obrazovanje i najbolji prikaz licemjerstva politike, gdje se pokazuje, u stvari ne trudi se da dobijemo najbolje kadrove. Time bi ojačali svoje društvo. Na kraju krajeva, ja se uvijek sjetim Brčkog prije rata kakvo je imalo kadrove, a kakve ima sada.

uroš vojnović, zastupnik us u skupštini brčko distrikta

I uprkos brojnim primjedbama, na sjednici Skupštine 2. novembra u prvom čitanju usvojene su izmjene i dopune Zakona koji se tiče osnovnih i srednjih škola u ovoj lokalnoj zajednici. Ali, razmatranje Zakona u drugom čitanju nije se našlo na sjednici ove sedmice i odgođeno je za naredno skupštinsko zasjedanje, jer zastupnici još nisu dobili izvještaje s nedavno održane javne rasprave.

 

 

Izvor: plural.ba

Izdvojeno