bdf.brcko@gmail.com

„Povećanje plata uposlenima u javnoj upravi“: SADAKA ZA RAJU

Na sva zvona se ovih dana najavljuje iduće zasjedanje Skupštine BD, kojem će glavna tema biti pompezno najavljeno „povećanje plata uposlenima u javnoj upravi“.

Iznenađujuće je koliko to gnjeva izaziva kod čitalaca koji ostavljaju svoje komentare po portalima i društvenim mrežama.

Da li je taj revolt opravdan???

Da li vlast namjerno stvara animozitet između uposlenih u javnoj upravi i običnog puka???

Organizacija koja je odavno izgubila svoj smisao postojanja (još onda kada su pristali da budu bogato finansirani iz budžeta BD) ili ti SINDIKAT tražio je javno od vlasti BD:

  • povećanje plata za 10 %
  • povećanje naknade za topli obrok na 8 km
  • uvođenje nakade za prevoz
  • povećanje procenta za minuli rad na 0.5%.

Nasuprot tome imamo inflaciju koja je najveća u okruženju (skoro pa 20%),  totalnu nebrigu vlasti tokom cijele godine, i sada se odjednom neko sjetio da pomogne.

Kako će ta pomoć da izgleda??? Šta će to vlast da udijeli kao sadaku ???

Prva mjera, ali ne i posljednja, bilo je kako se sjećate onih linearnih  50 markica za struju svim potrošačima.

Obzirom da je vlast usvojila manji dio zahtjeva sindikata te odlučila da poveća plate za 2 % i nakadu za topli obrok usvoji u visini od 8 KM, po radnom danu, to će uposlenicima u javnoj upravi sa SSS donijeti tokom 2023g.g. platu veću za oko 20 KM i 60 KM više za topli obrok.

Dakle tokom cijele 2023.g. uposleni sa SSS u javnoj upravi će dobiti skoro onoliko novca koliko je kompanija BINGO jednokratno isplatila kao pomoć svojim radnicima prije neki dan.

Ne čuh da neko proklinje uposlene u BINGU!!???

Mora se priznati da dobar dio uposlenih u javnoj upravi (SSS) ima manje plate nego slična radna mjesta u realnom sektoru (prosjek je oko 900 do 1.000 KM), a da ne spominjem javna preduzeća gdje su dosta niže (prosjek oko 850 KM).

Vjerovatno se vlast na ovaj način pokušava otarasiti najezde svog članstva koje traži uposlenje u javnom sektoru nudeći skromne plate i čekajući da sami odu negdje drugdje.

Nasuprot tome, plate uposlenih u javnoj upravi sa VSS su iznad prosjeka u okruženju, te stvaraju privid one narodne da kupus i meso u prosjeku daju sarmu, i to mogu da vide svi, ali to malo koga zanima. A niko se i ne buni, budimo realni.

Svi potezi vlasti u ovom krizom razdoblju su bili usmjerni ka povećanju upravo tih velikih plata, još od famozne reforme Zakona o platama, koja je provedena po onoj GLAVA GLAVI, BUTKA HARAMBAŠI, A FUKARA MOŽE I REBARA.

P.S.

Ne bih da se ponavljam, ali čisto da se podsjetimo mog prošlog teksta i mjera koje vlast poduzima kao pomoć uposlenima:

Prva mjera – SIT GLADNOM NE VJERUJE (neoporezivi dio plate povećava se na 1200 KM; ova mjera neće neke zakačiti, između ostalog ni one sa najnižim primanjima, ali će zato oni sa visokim platama itekako vidjeti poboljšanje).

Druga mjera – NE LIPŠI MAGARČE DO ZELENE TRAVE (osnovica za obračun plate uposlenima u javnoj upravi povećava se za 2%, ili tačno 13,10 KM, te će svi sa platama do hiljadu KM od 1.januara 2023.g. dobiti povećanje od oko 20 KM; oni u višim platnim razredima dobit će i više para, sve u skladu sa zakonom).

Treća mjera – SIROTINJO I BOGU SI TEŠKA (3 KM više za topli obrok, pa bujrum).

 

 

        „Nepošteni građanin“

Izdvojeno