bdf.brcko@gmail.com

U srijedu na dnevnom redu Skupštine povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru

U srijedu, 23. novembra poslanici će nastaviti 32. redovno zasjedanje, a po njegovom okončanju započeće 33. redovnu sjednicu, dogovoreno je danas na pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova Skupštine Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se na dnevnom redu 33. redovne sjednice naći niz izmjena zakona koji se odnose na povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru u prvom čitanju, kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak.

„To je u skladu sa ranijim dogovorima da se kroz te zakone poveća iznos toplog obroka za zaposlene u javnom sektoru sa sadašnjih pet KM, kao neoporezivi dio, na osam KM. Istovremeno, doći će do promjene gornje granice neoporezivog dijela toplog obroka u Zakonu o porezu na dohodak koji će iznositi deset KM. To znači da se i u realnom sektoru mogu povećavati iznosi toplog obroka do deset KM“, pojasnio je predsjednik Milić.

On je naveo da će se na 33. redovnom zasjednju poslanici izjasniti o dodjeli zemljišta putem specijalne pogodbe Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Medžlisu Islamske zajednice za potrebe sahranjivanja umrlih čime bi se riješio višegodišnji problem nedostatka grobnih mjesta.

Na dnevnom redu 33. redovne sjednice, u drugom čitanju, između ostalog, naći će se i izmjene i dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, izmjene i dopune Zakona o udruženjima i fondacijama, kao i zakona o sportu i o visokom obrazovanju, te izmjene i dopune Zakona o JP „Luka Brčko“, zatim, niz revizorskih i izvještaja o radu javnih preduzeća, ustanova i fondova Distrikta i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Izdvojeno