bdf.brcko@gmail.com

Studenti Odsjeka za historiju iz Tuzle u posjeti Brčkom i Tolisi

Studenti i voditeljica Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli doc. dr. Mersiha Imamović organizirali su stručnu posjetu Brčko distriktu i Tolisi. U Brčkom su posjetili Preporod (u zgradi Islahijeta, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), čiju zapaženu djelatnost je predstavio uposlenik ove kuće Edin Jašarević, a potom Muzej Brčko distrikta, u kojem su imali priliku pogledati predivnu izložbu ”Od sjemena do sofre”. Izložbu je predstavila kustosica Enida Murselović.

S arhivskom djelatnošću Arhiva Brčko distrikta, studente je upoznao direktor Ćazim Suljević, a s kolegicom Zagorkom Ostojić su obišli i bogati depo ove ustanove.

U pratnji direktora uputili su se k fondaciji „Legat kuća Ekmečić“ u kojoj se nalazi bogata umjetnička i književna ostavština porodice Ekmečić. U samom centru grada je i prekrasna Vijećnica (nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), koju su studenti imali priliku vidjeti.

Poslije Brčkog obišli su arheološki lokalitet Zidine u Gornjoj Skakavi, na kojem se nalaze ostaci romaničke franjevačke crkve (nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine). Svoj put, studenti i docentica Imamović, završili su posjetom Franjevačkom samostanu i Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevce Marije u Tolisi (nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine).

Crkvenu arhitekturu i cijeli kompleks studentima je predstavio direktor Jozo Jezerčić. U njegovoj pratnji obišli su i novootvoreni muzej ”Vrata Bosne” u kojem se nalazi vrijedna postavka s predmetima iz prethistorijskog i historijskog doba. Muzej posjeduje i etnološku i prirodnjačku zbirku, te bogatu biblioteku koja u svom knjižnom fondu posjeduje neka od najstarijih djela, koja datiraju iz prve polovine 16. stoljeća.

Uz navedene stručne posjete, docentica Imamović i studenti predstavili su Odsjek za historiju učenicima završnih razreda gimnazije ”Vaso Pelagić” u Brčkom.

 

 

Izvor: rtvslon.ba

Izdvojeno