bdf.brcko@gmail.com

Skupština Distrikta krši prava radnika: Ugovori o djelu su robovlasnički odnos između radnika i stranačkog šefa

Na sjednici Skupštine Brčko distrikta izdata je saglasnost na Odluku o iznosu naknade za angažman po osnovu ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima u JP „Komunalno“ Brčko. Drugim riječima, Skupština BD dala je zeleno svjetlo da se povećaju naknade angažovanim radnicima na osnovu spomenutih ugovora u brčanskom „Komunalnom“. Prethodno je tu odluku donio Upravni odbor ovog preduzeća, na čelu s Davorom Ninićem.

 

 

Ninić za Žurnal objašnjava zbog čega je ova odluka donesena:

„“Komunalno“ je firma koja se bavi specifičnim poslovima – struja, voda, smeće, kanalizacija. To su specifični poslovi i tu se traže specifični profili radnika. Takvog tipa radnika je danas teško naći na tržištu. „Komunalno“ zaista ima potrebe da prima ljude na nesistematizovanim radnim mjestima.“

Iako vjerovatno postoji potreba za angažmanom određenog broja lica na takvim mjestima, isto tako je tačno da se ugovori o djelu, privremenim i povremenim poslovima često zloupotrebljavaju. Novinari Žurnala su, uz uvjet anonimnosti, razgovarali s jednim od radnika „Komunalnog“ koji godinama radi na osnovu ugovora o djelu, čime se direktno krši zakon.

„Radim isto kao i svi drugi koji imaju ugovor o radu. Radim sve što mi kažu, razne poslove, terenski radnik. Plata mi je malo manja nego radnicima koji imaju ugovor o radu. Svaka tri mjeseca zaključujem ugovor. Dvije godine sam bio prijavljen, kad mi je isteklo, onda su mi opet dali ugovor o djelu. Penziono mi više ne ide. Ugovor o radu sad ni ne spominju“, priča nam on, dodajući kako s njim radi još nekoliko kolega na isti način.

Kada smo predsjednika Upravnog odbora Davora Ninića pitali za ove slučajeve, konkretan odgovor nismo dobili:

„Znate šta? Prvo treba pitati sve druge institucije, pa tek onda „Komunalno“! Ja ne vladam baš toliko informacijama, to znaju članovi menadžmenta.

Članovi menadžmenta, na čelu s direktorom Kemalom Atićem, čiji je amidža predsjednik brčanskog SDP-a Esad Atić, nikada nisu odgovorili na Žurnalove pozive i službene upite. Inače, o samom Kemalu Atiću već smo pisali.

Sporni konkursi za direktora, šefove, zaposlenike i pripravnikePolitička trgovina u preduzeću Komunalno BrčkoSporni konkursi za direktora, šefove, zaposlenike i pripravnike

Da se ovi ugovori o djelu nerijetko zloupotrebljavaju u Distriku Brčko, govori nam i zastupnik u Skupštini BD Damir Bulčević, jedan od rijetkih koji je bio suzdržan pri glasanju:

„Smatram da, ako su radnici potrebni, treba da se prime u radni odnos, a ne da im se daje ugovor o djelu. Riječ je o savremenom robovlasničkom odnosu u kojem neki stranački šef mora odobriti nekome produženje tog ugovora i slično.“

No, ovi ugovori zloupotrebljavaju se i na drugi način.

„Postoji jedan broj radnika u administraciji koji su zaposleni na ove ugovore, a koji sigurno nisu potrebni. Firmi su potrebni neposredni izvršioci, njih nam uvijek nedostaje. Paradoksalno, čak je i novim nacrtom pravilnika o sistematizaciji povećan broj rukovodilaca. U preduzeću koje, na primjer, jedino u Brčkom ima zaposlene pomoćnike direktora, koji uopće nisu potrebni“, govore nam naši izvori.

 

NEDOSLJEDNOST SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA

 

Brčansko „Komunalno“ 2014. godine je bilo jedno od 100 najpoželjnijih poslodavaca u BiH. Međutim, nakon toga godinama su se problemi gomilali, a o njima se nerijetko raspravlja i u skupštinskim klupama.

Tako je 2017. godine Skupština donijela Odluku o usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcionisanju JP „Komunalno“ Brčko, a gdje je problematizirano i angažovanje radnika na osnovu ugovora o djelu.

 

 

„Angažovanje radnika po ugovoru o djelu i povremenim/privremenim poslovima se mora redukovati na način da se angažuju isključivo neophodne struke i zanimanja“, istaknuto je tada.

Umjesto da se u prethodnih pet godina primjenjivala i poštovala ranija odluka, da se, kako je i bilo predviđeno, angažovanje radnika na osnovu ugovora o djelu vršilo samo u slučaju potrebe za ekspertima iz određenih oblasti, Skupština Distrikta Brčko odlučila je praktično podstaći ovakav vid zapošljavanja i kršenja zakona!

Nije nevažno reći i da je brčanska vlast ignorisala i navode brčanskih revizora. Naime, u izvještaju za 2021. godinu piše da je „Komunalno“ tokom 2021. godine zaključivalo ugovore o djelu i ugovore o obavljanju povremenih i privremenih poslova, te da je za te namjene ukupno isplaćeno 347.159,68 KM.

„Zaključeni ugovori o obavljanju privremenih i povremenih poslova su, s 35 osoba, trajali duže od 90 dana, što nije sukladno odredbama člana 40. Zakona o radu Brčko distrikta BiH. Na poslovima za koje je predviđeno da se zaključuje ugovor o privremenim i povremenim poslovima, angažirane su osobe zaključivanjem ugovora o djelu, što nije sukladno odredbama člana 117. Pravilnika o radu JP „Komunalno Brčko“. Osobama koje obavljaju privremene i povremene poslove, nisu osigurana prava sukladno propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju entiteta Bosne i Hercegovine, kako je propisano odredbama člana 40. Zakona o radu Brčko distrikta BiH“, istaknuto je u revizorskom izvještaju.

 

 

Na kraju podsjetimo i da smo o stanju u brčanskom „Komunalnom“ detaljno pisali. Nedavno smo objavili i kako je zaposlenik Milenko Jurić čak 14 godina radio kao šef Službe javne higijene s krivotvorenom diplomom.

 

Piše: Dino Cviko

Izvor:

Izdvojeno