bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu oko 12.000 oboljelih od dijabetesa

Na području distrkta Brčko ima oko 12.000 oboljelih od dijabetesa, više od hiljadu ljudi je na insulinskoj terapiji, a sve je više djece koja obolijevaju, izjavio je danas predsjednik Udruženja dijabetičara u distriktu Đorđe Vuković.

Vuković je istakao da 100 ima dijabetes tipa jedan, a da zabrinjava porast dijabetesa dva kod djece i mladih što je ranije bila rijetka pojava.

“To se sada dešava zbog nezdravog stila života. Zato ističemo da je prevencija jako važna u borbi protiv ove bolesti”, rekao je Vuković i dodao da se broj oboljelih od dijabetesa povećao nakon epidemije virusa korona.

On je rekao novinarima da oboljeli od dijabetesa tipa jedan u distriktu imaju pravo na besplatne senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, da im je to omogućeno zahvaljujući Vladi i Skupštini distrikta, po čemu su jedini u BiH.

“Sve osobe na insulinskoj terapiji imaju pravo na besplatne trakice. Nadamo se da će se lista produžiti. Mi smo u distriktu, što se tiče zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa, na nivou EU”, istakao je Vuković.

Šef Službe za zdravstvenu zaštitu Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Lidija Ljubojević rekla je da se godišnje iz budžeta distrikta izdvoji oko 2.500.000 KM za liječenje dijabetes melitusa lijekovima sa esencijalne liste, računajući insulin i oralne antidijabetike.

Ona je dodala da je Fond zdravstvenog osiguranja otvoren za nevladin sektor, kao i da uvode novu terapiju i prate trendove.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade Sead Šadić podsjetio je na usvojeni akt sa preventivnim programima s ciljem da se smanji stopa oboljelih od dijabetesa, kao i da je u planu osnivanje centra koji će se baviti sprečavanjem razvoja dijabetesa kod djece.

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta danas je na Trgu mladih obilježilo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, te su za građane organizovali besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, mineralnog statusa, elastičnosti vena kao i tjelesne težine i visine, uz određivanje indeksa tjelesne mase.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa članovi Udruženja završili su “Šetnjom do zdravlja”.

Aktivnosti o ovoj temi se nastavljaju u petak, 18. novembra, kada će biti panel-diskusija na kojoj će se govoriti o preddijabetesu, povezanosti dijabetesa sa gojaznošću, troškovima liječenja i prevenciji.

 

 

 

(rtvhit.com)

Izdvojeno