bdf.brcko@gmail.com

Izložba „Zajednička umjetnost Balkana-tradicija i savremenost“ u Brčkom

Pod pokroviteljstvom ambasade Bugarske a uz podršku Vlade Brčko distrikta u Umjetničkoj galeriji otvorena je izložba „Zajednička umjetnost Balkana-tradicija i savremenost“- fotografije i grafike sa IV međunarodnog omladinskog umjetničkog festivala –„Rijeka tolerancije“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, ističući da ova izložba govori o potrebi međusobnog uvažavanja, saradnje, tolerancije i poštovanja, što su zapravo principi na kojima funkcioniše Brčko distrikt BiH. Podsjetio je da je ova kulturna saradnja najavljena u augustu prilikom posjete bugarskog ambasadora, te je potvrda dobre međusobne saradnje vlasti Distrikta sa ambasadom Bugarske u BiH.

„Vrlo skoro će se desiti službena posjeta glavnom gradu Bugarske gdje će se otvoriti mogućnosti sem ove kulturne saradnje i na polju razmjene iskustava u oblasti privrede i mogućnosti nastupa na nekim zajedničkim projektima i u toj oblasti“, istakao je Kadrić.

Prema gradonačelnikovim riječima, tada je njegova ekselencija ambasador Republike Bugarske u BiH Valeri Ivanov Yotov iskazao je interes da Republika Bugarska kroz poseban program razvojne pomoći pomogne realizaciju projekata u Distriktu, a tu su i druge mogućnosti saradnje od obostranog interesa.

„Podsjećamo da Brčko ima luku, a Bugarska izlazi na Crno more što nam daje mogućnost da ozbiljno razmišljamo da se transport roba kojima Republika Bugarska i Bosna i Hercegovina trguju usmjeri upravo na brčansku luku“, dodao je Kadrić.

Ambasador Valeri Ivanov Yotov ovom prilikom je izrazio svoje zadovoljstvo što je ova izložba upravo postavljena u Brčkom, te je naglasio da se u budućnosti očekuje nastavak razvoja saradnje i to ne samo na kulturnom nivou.

„Sa gradonačelnikom smo razgovarali gdje sam ga obavijestio da trebamo obratiti pažnju na regionalnu saradnju, što je izuzetno bitno. Nadam se da će posjeta Sofiji koja će uskoro bit realizovana sa gradonačelnicom Fandakovom i Agencijom za mala i srednja poduzeća dati novi plus u saradnji Brčko distrikta, Soffije i Ambasade Bugarske“, rekao je Yotov.

Magdalena Gigova P.R. fonda 13-og vijeka iz Bugarske, kazala je da joj je izuzetno zadovoljstvo što je prvo postavljanje ove izložbe u ionostranstvu upravo u Brčkom koje je primjer za tolerantnost.

„Ova izložba ima 30 slika, među kojima su grafike, studenata iz Bukurešta, Grčke, Srbije i Bugarske. Nadam se da će slijedeći put mogućnost sudjelovanja imati i studenti iz BiH“, dodala je Gigova.

Izložba ostaje otvorena mjesec dana.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno