bdf.brcko@gmail.com

Pravo glasa u Distriktu ima 72.780 birača, mnogo više nego što trenutno ima stanovnika

Pravo glasa na opštim izborima u Brčko distriktu ima 72.780 birača, od kojih je 43.469 sa enitetskim državljanstvom Federacije BiH, dok je 29.311 birača sa entitetskim državljanstvom Republike Srpske, izjavila je danas predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Mrkonjićeva je rekla Srni da u distriktu ima ukupno 141 biračko mjesto, da je 137 redovnih, jedno je za glasanje u odsustvu, dok su tri biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

“Formiran je jedan mobilni tim putem kojeg će glasanje obaviti 42 osobe”, pojasnila je Mrkonjićeva.

Ona je navela da su odobrene 183 akreditacije za izborne posmatrače, dok je 15 zahtjeva odbijeno, te da je zahtjeve dostavilo 18 ovjerenih političkih subjekata, od ukupno 80 koliko ih je ovjereno na području distrikta od Centralne izborne komisije BiH.

Ona je navela da je u Izbornoj komisiji Brčko distrikta sve spremno za predstojeće opšte izbore, te da su od Centralne izborne komisije BiH zaprimili neosjetljivi i osjetljivi izborni materijal.

Mjesta u biračkim odborima su trenutno popunjena, kaže Mrkonjićeva i ističe da je obuku prošlo 820 imenovanih članova i da su zaprimili 240 zahtjeva od 47 ovjerenih političkih subjekata.

Mrkonjićeva je rekla i da je nezahvalno prejudicirati potencijalni rizik, vjeruju da će imenovani članovi biračkih odbora već 1. oktobra doći i preuzeti izborni materijal, odnijeti ga na lokacije gdje su biračka mjesta i urediti ih da bi sve bilo spremna za 2. oktobar.

Izvor

Agencije

Izdvojeno