bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom otvorena izložba o Jasenovcu

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Galeriji „Savo Šumanović“ u Brčkom sinoć je otvorena izložba o Jasenovcu na kojoj je izložen dio građe iz Spomen-muzeja Donja Gradina koja svjedoči o stradanju Srba u ovom logoru u Drugom svjetskom ratu.

Ova izložba predstavlja završni dio manifestacije “Srpsko stradanje od Kosova do Oluje“, a na njoj su uz panoe s dokumentima i fotografijama, kataloge izložbe i knjige koje narativno govore o Jasenovcu, izložene i četiri knjige s imenima svih žrtava, prije svega, stradale djece do 14 godina.

Rukovoditelj dramsko-recitatorske sekcije SPKD „Prosvjeta“ Duško Milošević istaknuo je kako se Jasenovac, kao jedno od najvećih mjesta gdje su Srbi stradali, može staviti u rang kosovskog stradanja, te da je važno sjećati se svih onih koji su stradali u Jasenovcu.

Đorđe Krstić, rukovoditelj “Prosvjetinog” Srpskog književnog kruga istaknuo je da je ovo dio međunarodne izložbe koja putuje gradovima Europe kako bi se i drugi narodi upoznali o činjenicama o stradanju Srba i drugih naroda u najvećem logoru u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Na ovaj način pokušavamo spriječiti inicijativu mnogih da se smanji broj žrtava u Jasenovcu. Genocid počinjen u Jasenovcu nema premca u odnosu na sve genocide koji su se dogodilo, ukoliko ih je i bilo, na područjima na kojima živimo”, istaknuo je Krstić.

Izložba o Jasenovcu u Galeriji „Savo Šumanović“ ostaje otvorena do kraja mjeseca.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno