bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom promovisana knjiga “Čestite ubice” Inga Šulcea

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko i Fondacije porodice Bećirević sinoć je u našem gradu održano književno veče sa diskusijom i promocija knjige pod nazivom „Čestite ubice“ eminentnog njemačkog pisca Inga Šulcea.

Prisustvujući promociji svoje knjige, autor Ingo Šulce rekao je da je ovo njegovo šesto djelo i da roman koji je predstavljen sinoć ima tri djela, a radnja govori o jednom antikvaru i prati njegov život od 1953. godine do danas.


„Kada čitate prvi dio knjige stičete dojam da antikvar postaje desničar, a kada nastavite čitati primjetite da je prvi dio jedan rukopis sasvim drugog čovjeka, kome uviđate da ne smijete vjerovati previše. U trećem dijelu do izražaja dolazi i lektorica koja ima rukopis na svom stolu i iskazuje izvjesnu sumnju u njega,“ rekao je autor knjige.

On je dodao da ovo djelo ima veze sa Bosnom i Hercegovinom jer je u romanu jedan važan lik koji je autor preuzeo iz djela „Što pepeo priča“ bosanskohercegovačkog pisca Dževada Karahasana.
„Taj lik koji je preuzet, ima posle važnu ulogu u ovoj knjizi jer njegovo viđenje stvari ne da da se pretvori u neprijatelja,“ naglasio je Ingo Šulce.

Ingo Šulce je rođen 1962. godine u Drezdenu, a živi u Berlinu. Nakon studija klasične filologije i germanistike u Jeni radio je kao pozorišni dramaturg i urednik novina. Čim se 1995. godine pojavila njegova prva knjiga „33 trenutka sreće“, i kritika i publika su je odmah prihvatile s oduševljenjem. Knjiga „Simple Storys“ (1998.) postigla je spektakularan uspjeh i uvrštena je u školsku lektiru u Njemačkoj, a zatim je uslijedio Schulzeov opus magnum „Novi životi“ (2005), zbirke priča „Mobilni“ (2007.) i „Narandže i anđeli“ (2010.) kao i romani „Adam i Evelin“ (2008,) i „Peter Holc“.

Ingo Schulze je objavio brojne eseje i govore, među kojima su „Šta hoćemo?“ (2009.) i „Naša lijepa nova odjeća“ (2012.), kao i umjetničku knjigu „Uvježbavanje raja“ (2016). U proljeće 2020. godine objavljen je njegov roman „Čestite ubice“ koji je bio nominovan za Nagradu Sajma knjiga u Leipzigu. U oktobru 2020. Ingo Schulze je odlikovan Ordenom Savezne Republike Njemačke za svoj angažman kao politički autor i umjetnik. U proljeće 2022. objavljena je knjiga „Amerikanac koji je prvi otkrio Kolumba…“. Djela Inga Šulcea nagrađena su brojnim međunarodnim nagradama i prevedena na 30 jezika.

u ime organizatora književne večeri Ćazim Suljević rekao je da je čast ugostiti jednog od najuglednijih savremenih književnika iz Njemačke.
U predstavljanju njemačkog pisca i njegovog djela sinoć su učestvovali i profesor Vahidin Preljević i njegov saradnik Naser Šećerović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno