bdf.brcko@gmail.com

Otvorena izložba „Sjećanje na Aleksu Mikića“

U galeriji Gradske vijećnice danas je otvorena izložba pod nazivom „Sjećanje na Aleksu Mikića“, koja je organizirana u suradnji Službe za arhiv Odjela za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ Brčko. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, a prisutnima su se također obratili voditelj Službe za arhiv Ćazim Suljević, arhivistica Tamara Vijoglavin Mančić te predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Dragan Tomić.

Gradonačelnik Kadrić je u svom obraćanju kazao kako se radi o vrlo značajnoj izložbi te je istakao da Vlada Distrikta pruža punu podršku za davanje naziva jednoj ulici u Brčkom po Aleksi Mikiću kako bi se očuvalo sjećanje na ovog književnika.

Dragan Tomić, predsjednik „Prosvjete“ se u ime društva zahvalio nastavnicima srpskog jezika koji su pokrenuli ovu inicijativu, kao i MZ Bukvik gdje će danas biti otkrivena spomen-bista za Aleksu Mikića, koji je u ovom mjestu rođen na današnji dan prije 110 godina.

„Zahvaljujemo se gradonačelniku Brčko distrikta BiH i Službi za arhiv na pokroviteljstvu izložbe i financiranju izrade kataloga i materijala za istu i pozivam sugrađane da posjete ovu izložbu i pogledaju stvaralaštvo Alekse Mikića“, izjavio je u svom obraćanju Tomić.

„Provedeno je jedno opsežno istraživanje u arhivima i knjižnicama u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu i došli smo do vrijedne arhivske građe iz koje je dio predstavljen danas izložbenim katalogom“, kazao je Suljević.

Izložba će za sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena radnim danima do 8. srpnja 2022. godine.

Podsjećamo, književnik Aleksa Mikić rođen je u selu Bukvik kod Brčkog i autor je mnogobrojnih knjiga za djecu, dugogodišnji novinar lista „Oslobođenje“ Sarajevo, glavni urednik listova za djecu „Male novine“ i „Vesela sveska“ te dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 1957. godinu.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno