bdf.brcko@gmail.com

Na pomolu rješavanje problema s vodosnabdijevanjem MZ Brka

Južni dio Brčko distrikta već godinama ima problem s vodosnabdijevanjem, a dolaskom toplijih dana i korištenja većih količina vode stanje se pogoršalo.

Stanovnici mjesne zajednice Brka, jedne od najvećih u Brčko distriktu, svakodnevno izražavaju nezadovoljstvo nestašicama vode, zbog čega im je otežano obavljanje lične higijene i raznih poslova. Posebno je teško u ljetnom periodu, kada su potrebne veće količine vode.

„Čak se vodi da Brka ima preko 3.000 stanovnika i samim tim više treba vode za higijenu, za piće i ostalo. Ljudi se dobrim dijelom bave stočarstvom“, ističe predsjednik MZ Brka Zehrudin Pekarić.

Na posljednjoj sjednici Brčanske skupštine vodila se duga i žustra rasprava o vodosnabdijevanju nekoliko naselja. Dogovoreno je da se u drugoj polovini jula održi posebna tematska sjednica s ciljem rješavanja ovog dugogodišnjeg problema.

Naime, zbog nedovoljnih količina vode sa izvorišta kojima se snabdijeva južni dio Distrikta, Javno preduzeće Komunalno Brčko uvodi restrikcije. Tvrde da su primorani na to kako bi održali ravnomjerno vodosnabdijevanje, ali brojni stanovnici su nezadovoljni, pogotovo iz Brke.

Očekuje se da će za nekoliko dana početi realizacija projekta priključenja Brke na gradski vodovod, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Također, JP Komunalno planira tokom ove godine izvršiti kopanje novog bunara na izvorištu u Štrepcima, što bi sve zajedno trebalo donijeti dugoročno rješavanje problema sa vodosnabdijevanjem u ovom dijelu Brčko distrikta.

 

federalna.ba

Izdvojeno