bdf.brcko@gmail.com

Nezakonito zapošljavanje u javnoj upravi Brčko Distrikta BiH

Jedna od posljedica nezakonitog zapošljavanja u javnoj upravi je i angažovanje osoba čije kvalifikacije ne odgovaraju zahtjevima radnog mjesta, objavilo je Udruženje Demos Brčko.

Jedna od posljedica nezakonitog zapošljavanja u javnoj upravi je i angažovanje osoba čije kvalifikacije ne odgovaraju zahtjevima radnog mjesta, objavilo je Udruženje Demos Brčko.

Analizirajući javno dostupni Registar zaposlenih lica u organima javne uprave Brčko DBiH, došli su do sljedećih saznanja:

  • u JP Putevi Brčko na poziciji stručnog saradnika za naplatu zaposlena je osoba koja ima zvanje diplomiranog profesora razredne nastave,
  • profesor razredne nastave radi i u Direkciji za finansije na poziciji višeg stručnog saradnika za izvršavanje sudskih presuda,
  • u Skupštini kao lektor radi osoba koja je završila Pravni fakultet.

Ovo nisu jedini slučajevi, ali su možda najilustrativniji.

Situacija nije bolja ni kad se analiziraju lica anagažovana ionako problematičnim ugovorima o posebnim poslovima.

Uprkos tome što se nigdje javno ne objavljuju imena lica angažovanih na ovaj način, saznali smo da su nedavno na ovaj način u Direkciju za finansije, tačnije u Poresku upravu, primljeni jedan veterinar i (još) jedna učiteljica. Prepreku za njihov angažman očigledno nije predstavljala činjenica da su sve pozicije u Direkciji za finansije (izuzev domara-kurira i vozača) predviđene isključivo za osobe ekonomske i pravne struke. Nejasno je logika angažovanja veterinara i učiteljica u ustanovi koja ne obavlja poslove koji spadaju u domen njihove struke.

Situacija u drugim institucijama vjerovatno nije bolja, ali s obzirom da su nam nedostupni podaci o ugovorcima i njihovoj stručnoj spremi, ne možemo da utvrdimo koliko je ova pojava uzela maha pri njihovom angažovanju, navode iz Demosa.

 

Izvor: plural.ba

Izdvojeno