bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom ispraćeni konjanici na “512. Ajvatovicu”

Bajraktar Halid Sulejmanović i osam konjanika krenuli su danas deseti jubilarni put, na tradicionalnu vjersko – kulturnu manifestaciju „512. Ajavatovica“.

Tradicionalna vjersko – kulturna manifestacija i odlazak na konjima, počela je danas u podne svečanim defileom kroz grad bajraktara i njegovih konjanika koji su se uputili na šestodnevno putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu do drevnog grada Prusac kod Donjeg Vakufa, mjesta održavanja manifestacije.

Obraćajući se učesnicima ove manifestacije, nakon vjerskog obreda, Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa efendija Gobeljić je rekao da je poruka ovog putovanja da se žrtva, upornost i iskrenost, u ime Boga uvjek isplati.

U ime organizatora predsjednik Medžlisa islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović je rekao da je za vjernike muslimane ova manifestacija predstavlja i traje nekoliko vjekova, a povod je vjerski događaj vezan za Ajvaz – dedu koji je uputio dovu Gospodaru i molio kako bi mogao obezbjediti vodu stanovništvu tog mjesta.

Aziz Šehović jedan od konjanika i predsjednik Konjičkog kluba „Djeca vjetra“ Brčko svake godine organizuje odlazak na put dugačak 270 kilometara, alternativnim pravcima, kako bi u roku od šest dana došli na to mjesto.

Prema njegovim riječima dnevno prelaze oko pedesetak kilometara i obezbjeđeni su logistikom koju im je dala Vlada Brčko distzrikta.

Organizatzori putovanja na ovu manifestaciju su, Medžlis islamske zajednice Brčko distrikta, Konjički klub „Djeca vjetra“, a pokrovitelj je Vlada Brčko distrikta.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno