bdf.brcko@gmail.com

Koga obmanjuje Milorad Dodik: Bajke iz Brisela u koje više niko ne vjeruje

Lider SNSD-a Milorad Dodik odmah po dolasku iz Brisela organizovao je pres konferenciju na kojoj je javnosti predstavio “veliki uspjeh” pregovaračkog tima iz vladajuće koalicije u RS-u, kada je u pitanju finalna verzija zajedničkog dokumenta koji je tamo usvojen.

Tako je Dodik ustvrdio da su sve izmjene u finalnoj verziji dokumenta napravljene na njihov zahtjev, što ne može biti dalje od istine obzirom da su najznačajnije izmjene u dokumentu napravljene upravo na zahtjev probosanskih stranaka o čemu smo već ranije pisali.

Sljedeće “zaobilaženje istine” je to da je njegova je zasluga da se na početku dokumenta navede da se BiH sastoji od dva entiteta i Distrikta Brčko i tri konstitutivna naroda i Ostalih. Ono što je Dodik “zaboravio” napomenuti je to da je u tom dijelu dokumenta navedena i stavka “građani BiH”, kao formalnopravna kategorija.

Možda najveća laž koju je Dodik danas na pres konferenciji rekao je ta da u dokumentu piše da se prihvataju odluke međunarodnih i domaćih sudova, ali je, opet na njegov zahtjev, izbrisan dio koji se odnosi na presude Ustavnog suda BiH”, naveo je Dodik.

Ovo se veoma lako može pobiti kada se pročita tekst dokumenta objavljen na službenoj stranici Evropskog vijeća.

“Lideri političkih partija i članovi Predsjedništva BiH posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka i konstruktivno radeći zajedno na njihovoj dobroj vjeri, s ciljem osiguranja usklađenosti sa evropskim standardima”.

“Također posvećeni su izbornim reformama i onim ograničenim ustavnim reformama potrebnim kako bi se osigurala puna usklađenost sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a”.

U ovoj verziji koja je objavljena na službenoj stranici Evropskog vijeća nema ni govora o Dodikovim fantazijama koje je ispričao na današnjoj pres konferenciji. Ko će znati, možda Dodik ima neku verziju dokumenta koja je pisana samo za njega.

Kada se sve sumira, jedino što lider SNSD-a nije slagao danas je to da postoji fusnota koja stoji pored stavke o osudi ruske agresije na Ukrajinu. No, u toj fusnoti ne piše da Dodik izuzima mišljenje, nego da će se o ovom pitanju službeno očitovati Predsjedništvo BiH.

 

 

Izvor: vitez.ba

Izdvojeno