bdf.brcko@gmail.com

Siječemo našu šumu i dajemo da se neko grije našim drvetom

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ima informaciju da određene količine drveta iz BiH odlaze u inostranstvo preko Luke Brčko i za to je okrivio bošnjačke familijarne veze, navodeći da prethodni zahtjev Srpske za zabranom izvoza oblovine upravo zbog toga nije prošao.

O ogromnom rastu izvoza trupaca iz BiH u Kinu, mahom preko Luke Brčko, i neodgovornom odnosu države prema privrednicima, CAPITAL je nedavno pisao u tekstu Kinezi izvlače sirovine iz BiH – Masovno kupuju hiljade kubika trupaca, a te informacije sada je potvrdio i sam Višković.

Višković je, za televiziju “K3”, rekao da Vlada Srpske, i uz saglasnost Vlade FBiH, ponovo putem Savjeta ministara traži zabranu izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta na 90 dana da bi i u ovom sektoru zaustavili divljanje cijena i omogućili da se građani Srpske i BiH u kontinuitetu snabdiju ovim sirovinama.

“Za prva četiri mjeseca ove godine peleta je izvezeno za 9,5 miliona KM, ogrevnog drveta za oko 16 miliona KM. Kada preračunate drvo u pelet koje je ugrađeno, to je manje od deset hiljada kubika, a ogrevnog drveta je otišlo blizu 93.000 kubika. Da smo ogrevno drvo preradili u pelet i izvezli dobili bismo 33 miliona KM. Duplo više od ovih 16 miliona KM kada smo prodali ogrevno drvo”, naveo je Višković.

On je rekao da se u šumskim gazdinstvima Srpske kupuje ogrevno drvo po znatno nižim cijenama u odnosu na cijene koje važe na mjestima gdje prodaju to ogrevno drvo.

“Pravimo dvostruku štetu, siječemo našu šumu i dajemo da se neko grije našim drvetom, a da naši ljudi nemaju čime da se griju. Ne možemo to dozvoliti”, naglasio je Višković.

(Capital)

Izdvojeno