bdf.brcko@gmail.com

Milić: Zaposleni u javnom i realnom sektoru Distrikta mogli bi dobiti uvećana primanja već od jula

Zaposleni u javnom i realnom sektoru u Brčko distriktu mogli bi dobiti uvećana primanja već od jula, nakon usvajanja izmjena Zakona o porezu na dohodak koje su danas upućene u skupštinsku proceduru, potvrdio je predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić.

Milić je objasnio da će do povećanja plata doći na osnovu uvećanja neoporezivog dijela plate sa dosadašnjih 500 na 1.200 KM, što je za 200 KM više nego u Republici Srpskoj, odnosno za 400 KM više od neoporezivog dijela plate u Federaciji BiH.

“Zakon je u proceduru upućen na prijedlog poslaničkih klubova, po skraćenoj proceduri, a nakon konsultacija sa Direkcijom za finansije i Vladom distrikta”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, ova izmjena zakona je uslijedila kao odgovor na rast cijena i pad životnog standarda u Brčkom, kao i sve češće apele Sindikata distrikta za preduzimanjem mjera koje bi obuhvatile i realni sektor.

“Ovo će sigurno dovesti do pada prihoda, ali će pozitivno uticati na rast potrošnje. U planu su i izmjene i Zakona o porezu na dobit, koje bi povrat poreskih olakšica za izvoz trebalo da usmjere u nove investicije, i na taj način stimulišu otvaranje radnih mjesta”, najavio je Milić.

Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak naći će se na dnevnom redu sjednice Skupštine u srijedu, 8. juna, a na snagu bi trebalo da stupi 1. jula.

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno