bdf.brcko@gmail.com

Promovisana knjiga „Poviest Bosne do propasti kraljevstva“ autora Vjekoslava Klaića

Promocija knjige „Poviest Bosne do propasti kraljevstva“  autora Vjekoslava Klaića  održana je sinoć u  Domu Islahijeta  u Brčkom.

Knjigu napisanu prije  skoro 140 godina  prisutnima je predstavio Šefko Kaloper,koji kaže da je u ovoj publikaciji pronašao da su stanovnici Bosne bili Bošnjani i Bošnjaci.

„Bio je to povod da revitalizujemo  ovu publikaciju,  napravimo  fotoprint izdanje i ponudimo sudu javnosti“, istakao je Kaloper. On kaže da je profesor Klajić napravio prvu istoriju  Bosne, a oslonio se isključivo  na 30 – tak  autora do kojih je dolazio i koje je poimenično naveo.   

Kaloper kaže da u knjizi „Poviest Bosne do propasti kraljevstva“  Klajić govori o tome ko su bili stanovnici Bosne do propasti njenog kraljevstva.Kako je rečeno u  uvodnom dijelu  svoje knjige Klaić daje osnovne podatke o istoriji i  položaju  Bosne i Hercegovine, a  istorijsko  gradivo izlaže hronološki, prema vladavini pojedinih kraljeva. Završava s prikazom vladavine i prilika u Bosni za posljednjeg kralja, Stjepana Tomaševića (1461-1468).

Organizatori književne večeri su Književni klub Brčko distrikta i Udruženje građana „Zlatni ljiljani“.

Izdvojeno