bdf.brcko@gmail.com

Grčević štiti nasilne sudije, oni mu vraćaju uslugu pred disciplinskom komisijom

Advokat Dragan Oparnica, koji zastupa predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranka Grčevića, ispitivao je sudiju Velibora Milićevića o Grčevićevim namještaljkama. Milićević je branio prijatelja koji je mnogo puta zataškao njegove nasilničke ispade. Predsjednika suda, između ostalog, tereti se da je bio član sudskog vijeća u kojem je Oparnica bio stranka u postupku. Supruge ove trojice zaposlene su u – sudu.

– Sudsko vijeće formira predsjednik vijeća.

– Da li predsjednik suda ima uticaj na izbor članova vijeća?

– Nisam dobio nikakve sugestije.

Ovo su bili odgovori sudije Osnovnog suda u Brčkom Velibora Milićevića na pitanja advokata Dragana Oparnice koji pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine zastupa predsjednika suda Jadranka Grčevića. Milićević je, dakako, svjedočio u korist bliskog prijatelja, koji mu je ublažio kaznu, ali i zataškao nekoliko nasilničkih ispada.

Prema disciplinskoj tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca podnio 29. decembra 2021. godine, Grčević se tereti za “propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa”. Zanimljivo, bio je član sudskog vijeća u predmetu u kojem je Oparnica učestvovao kao stranka u postupku.

U tužbi je navedeno i da je Grčević uporno i neopravdano kršio pravila postupka u 18 predmeta zaostavštine. U zapisnicima je navedeno da je prisustvovao ročištima, iako to nije tačno. Takođe, predsjednik suda je, piše u tužbi, presignirao predmet, a nije naveo razloge za presignaciju, što se tumači kao nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti.

Grčeviću, Oparnici i Milićeviću Osnovni sud je kao druga kuća. Supruge Grčevića i advokata Oparnice zaposlene su u Zemljišno-knjižnom odjelu suda, dok je Milićevićeva supruga stručni saradnik u – sudu.

No, još red-dva o Milićeviću…

IN VINO VERITAS

Presuđen, ali ne i zaboravljen, reklo bi se za nekadašnjeg gradonačelnika Brčko distrikta Dragana Pajića. SNSD-ov kadar, nakon niza afera, nije se povukao. Naprotiv. U stilu pravog enologa danas zadovoljava istančana čula sudija brčanskog Osnovnog suda, istih onih koji su ga presudama pomilovali. Slavlje od 20. decembra 2019. biće nastavljeno 8. marta 2020. godine u ‘Vinariji Pajić'“, objavio je Žurnal 3. marta 2020.

Jadranko Grčević, predsjednik ove pravosudne institucije po peti put imenovan na ovu funkciju i perjanica tadašnjeg predsjednika VSTV BiH „potkovanog“ Milana Tegletije, račun je platio iz budžeta.

„Tog dana Osnovni sud Brčko distrikta zabavu povodom završetka prethodne godine organizovao je u vinariji čiji je vlasnik Pajić. Troškovi te večeri fakturisani su, naravno, u skladu sa zakonom, građanima. Onim građanima koje je Pajić već ojadio, kojima je nanio štetu jer je supruzi i sinu pribavio korist za njihove privatne potrebe, građanima koji su platili troškove krivičnog postupka, iako je pravosnažno osuđen“, naveo je dobro upućen izvor.

U novogodišnjoj proslavi uživao je i gorepomenuti sudija Velibor Milićević, isti onaj koji je Pajića osudio na zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pajić je nekada bio specijalista opšte hirurgije, ali mu je skalpel dosadio pa se posvetio politici i SNSD-u. Prvo je bio poslanik u Skupštini Brčko distrikta, a onda i gradonačelnik. Međutim, sukob interesa mu se marta 2011. godine obio o glavu. Poslanici brčanskog parlamenta su ga smijenili, jer je Centralna izborna komisija BiH polovinom januara 2011. godine odlučila da je „nepodoban za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, tj. od 31. decembra 2010. godine“. Novčana kazna iznosila je 1.000 KM. Njegova majka Ana Pajić, kao ovlaštena ispred brčanske firme „Posavinalek“ tokom 2009. i 2010. godine poslovala je sa institucijama Brčko Distrikta u vrijednosti većoj od 5.000 KM godišnje, čime je sin gradonačelnik grubo prekršio Zakon o sukobu interesa u institucijama Brčkog.

Protiv odluke CIK-a požalio se Sudu BiH, koji žalbu marta 2011. odbija kao neosnovanu. Nakon toga uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koja je takođe odbačena kao nedopuštena.

Ipak, Pajić u pravosudnim institucijama ima veze. Spregu između politike i, po Tegeltijinoj mantri, „nezavisnog“ pravosuđa najbolje ilustruje upravo primjer tadašnjeg gradonačelnika i predsjednika Osnovnog suda.

„Druže, mene smjenjuju, ti se ne javljaš“, obratio se Pajić Grčeviću.

I jedan i drugi nisu znali da u to vrijeme Tužilaštvo Brčko distrikta, pod kodnim nazivom ”Bingo”, vodi istragu protiv Pajića zbog sumnje na zloupotrebu položaja i da Pajićeve razgovore prisluškuje. Ubrzo nakon toga, zbog sumnje da je umiješan u aferu podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovornosti, uhapšen je.

„Imam ja svog sudiju“, utješiće ga Grčević.

Postupak je vodio Milićević…

„Samo da te pozdravim, da znaš da te nisam zaboravio i da sam ja tvoj drug, to uvijek znaj. Ljubi te tvoj drug“, rekao je osjećajno Grčević Pajiću u jednom od presretnutih razgovora.

Ispijanje vina Grčevića i Milićevića u Pajićevoj vinariji nastavljeno je do danas.

Inače, sudija Milićević je svojevremeno pijan fizički napao advokata Teodora Gavrića u restoranu „Koštana“. Odgovarao je disciplinski i 2018. kažnjen smanjenjem plate. Imao je i druga dva slična ispada, ali je, kažu u sudu, Grčević bio tu da sve zataška.

DISCIPLINSKI POSTUPAK TRAJE

Višedecenijski predsjednik suda nedavno se požalio i priznao da je zakon tu da bi ga on kršio:

„Meni se stavlja na teret da stručni saradnici koji su radili rješenja o nasljeđivanju nisu trebali to da rade, te da su ona nezakonita. Moram da vam kažem da se i dan-danas radi tako, da postoje sudovi, u svim sudovima stručni saradnici rade onako kako se radi i na ostavinskom i izvršnom postupku.“

Dok priznaje, „časno“ bi, kako je rekao, da ode u penziju. Zbog disciplinskog postupka, kaže, obavezan je da ostane na čelu suda, ali ipak ne do kraja mandata.

Razlog tome nije postupak za bahaćenje u fotelji prvog čovjeka suda, već, navodno, porodični razlozi.

Baš pred ovo posljednje ročište rekao je da „razmišlja da se aktivno upusti u sređivanje dokumentacije koja mu nedostaje za penziju“. Već u sljedećoj rečenici pred brčanskim novinarima priznao je – „već sam počeo pripreme“.

Naredno ročište zakazano je za 30. juni. Očekuju se dva svjedoka.

 

(zurnal.info)

Izdvojeno