bdf.brcko@gmail.com

Sporazum o saradnji između Distrikta i Uprave za indirektno oporezivanje BiH

U Gradskoj vijećnici danas su potpisani Memorandum i Sporazum o saradnji između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, a potpisali su ih gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, šef Policije Distrikta Goran Pisić i direktor Uprave Miro Džakula.

Kako je gradonačelnik kazao u svom obraćanju na konferenciji za novinare, radi se o sprovođenju dobre inicijative koja se uklapa u politiku Vlade Distrikta koja se tiče obezbjeđenja uslova za sjedišta institucija Bosne i Hercegovine da na području Brčko distrikta BiH.

„Uprava za indirektno oporezivanje BiH je za nas neizmjerno važna institucija, s obzirom da se od njenog rada i angažmana obezbijedi praktično oko 83 posto budžeta Distrikta i važna nam je spremnost Uprave da u Brčkom uspostavi sjedište svog centra za obuku. Mi smo se Sporazumom obavezali da će Distrikt finansirati izgradnju centra na osnovu idejnih rješenja i projekata koje ponudi Uprava. Dok taj objekat ne bude gotov, mi smo, uz razumijevanje šefa Policije i Policije Brčko distrikta BiH, stvorili pretpostavke da Uprava krene s radom u zgradi Policije“, izjavio je Kadrić dodajući da će Uprava koristiti raspoloživ prostor Policije za obuke svojih zaposlenika kojih trenutno ima preko 2.000.

Direktor Uprave Miro Džakula iskazao je svoje zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Memoranduma i sporazuma o saradnji, ističući da je Uprava ključna institucija za fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine i svih nivoa vlasti države.

„Na razgovoru s gradonačelnikom Kadrićem došli smo na ovu zajedničku ideju za koju smo dobili podršku, te se zahvaljujemo i Policiji Brčko distrikta BiH u čijoj zgradi smo dobili adekvatne prostorije za formiranje našeg nastavničko-školskog centra. Dakle, u Brčkom će se napraviti zgrada sa amfiteatrom, učionicama, salama, jedan referentni centar za obuku kao što to imaju i druge carinske uprave od Austrije, Njemačke i drugih zemalja“, kazao je direktor Džakula. On je dodao da će se Uprava potruditi da budući nastavno-školski centar bude od koristi svima, pa i gradu Brčkom, kao mjesta gdje će se vršiti obuke saradnika Uprave iz Hrvatske, Srbije i drugih evropskih poreskih administracija.

Potpisivanju je prethodio sastanak kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, zamjenik Ivo Filipović kao i delegacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a uslijedio je obilazak prostorija koje će biti stavljene na raspolaganje Upravi u svrhu obuka u zgradi Policije Brčko distrikta BiH.

Izdvojeno