bdf.brcko@gmail.com

PROMOCIJA KNJIGE ENESA PAŠALIĆA “OGLEDI O BRČKOM” U GRADSKOJ BIBLIOTECI

Knjiga obrađuje važna propitivanja i sociološke analize grada kroz uvid u njegove vrijednosti u prošlosti. Svojevrsni je priručnik za svakog ko promišlja i želi da zna nešto više od onoga što je oficijelna predstava o Brčkom.

Temeljno pitanje koje se istražuje u ovoj knjizi je zašto Brčko, koje je iznjedrilo veliki broj uspješnih pojedinaca iz različitih društvenih sfera, sporta, umjetnosti, kulture, biznisa i ekonomije i koje ima značajan geostrateški značaj, nije uspjelo da se izdigne na nivo ozbiljne moderne urbane sredine koja ima svijest o svom historijskom trajanju, svoje kulturne institucije, svoju elitu koja utjelovljuje identitet i dostojanstvo grada.

Ključna poglavlja su posvećena novijoj historiji Brčkog, postratnom periodu, mogućnostima zadanim Konačnom arbitražnom odlukom, kao i nesposobnosti subjektivnog faktora da iskoristi mogućnosti koje su se Distriktu pružale.
Posebno poglavlje bavi se mentalitetom onih koji su bili na vlasti i donosili ključne odluke.

Na kraju, autor empirijski propituje kolektivne stavove građana Distrikta i dolazi do lucidnih zaključaka koji predstavljaju možda najdublji uvid u mentalni sklop stanovnika Brčkog.

PROMOCIJA KNJIGE ENESA PAŠALIĆA “OGLEDI O BRČKOM” ODRŽAT ĆE SE 21.05.2022. -Gradska biblioteka / knjižnica Brčko

Izdvojeno