bdf.brcko@gmail.com

Kinezi u Brčkom oteli sunarodnjake zbog duga od 125.000 eura

Dvoje kineskih državljana završilo je u jednomjesečnom pritvoru jer su prošle sedmice u Brčkom oteli dvoje svojih sunarodnjaka. Kako su obznanili istražitelji, razlog odmice je neizmireni dug u izmosu od 125.000 eura.

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor kineskim državljanima, 51-godišnjem S. B. i 40-godišnjem S. X. (40) zbog otmice dvoje sunarodnika izvršene 5. maja u Brčkom.

Usljed opasnosti od bjekstva, njima je određen pritvor u trajanju od jednog mjeseca, dok su osumnjičenoj za pomaganje u otmici, 44-godišnjoj W.S. izrečene mjere zabrane.

“U okviru istrage, koja se vodi pod nadzorom Tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle sedmice uhapsila je troje kineskih državljana zbog sumnje da su 5. maja, oko 9 sati, ispred hotela Nea Garni u Brčkom izveli otmici sunarodnika Z. J. i H. G. Sumnja se da su S. B. i S. X, u namjeri da od Z. J. iznude poslovni dug, s dva tjelesna čuvara, sačekali izlazak oštećenih iz hotela, a zatim ih uz prijetnje uveli u automobil i odvezli u obližnji stan trećeosumnjičene W. S. “, navode iz tužilaštva.

Kako ističu dalje, tu su ih protivpravno držali i prijeteći im pištoljima uslovljavali da S. B. na ime štete iz ranijih poslovnih odnosa vrate iznos od 125.000 eura.

“Koristeći telefon koji mu je ostavljen za kontakte radi slanja novca, Z. J. je uspio poslati poziv u pomoć prijatelju, koji je uveče tog dana događaj prijavio Policiji. Policija ih je ubrzo lišila slobode i predala tužilaštvu, koje je odmah po ispitivanju osumnjičenih podnijelo prijedlog za određivanje pritvora za S. B. i S. X, odnosno za izricanje mjera zabrane za W. S.”, saopćeno je.

Da bi se osiguralo njihovo daljnje prisustvo i uspješno vođenje krivičnog postupka, Osnovni sud distrikta prihvatio je oba tužilačka prijedloga.

Usljed opasnosti od bjekstva, sud je odredio pritvor za S. B. i S. X. u trajanju od jednog mjeseca, dok je osumnjičenoj W. S. izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, uz privremeno oduzimanje važeće putne isprave.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno