bdf.brcko@gmail.com

Obilježen 8. maj – “Dan sjećanja”

Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu “Ravne Brčko” organizovali su danas mimohod povodom osmog maja – „Dana sjećanja“ i 30 godina od početka ratnih sukoba i stradanja hrvatskih civila na ovim prostorima.

Predsjednik Udruge obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu “Ravne Brčko” Marin Brkić kaže „da je 8. maja 1992. godine ubijeno 27 hrvatskih građana iz mjesta Lanište.“

“Predmet „Lanište“ iz brčanskog Tužilaštva prebačen je u Sarajevo, ali do danas se po tom predmetu nije desilo ništa i niko još nije procesuiran. Tužilaštvo ili neće ili ne želi da rješava pitanja stradalih Hrvata na ovim prostorima”, rekao je Marin Brkić.

On je pozvao sve nadležne da se ozbiljnije uključe u rješevanje predmeta koji su vezani za stradanje hrvatskih civila sa ovih prostora.

Brkić je naglasio „kako Tužilaštvo ne želi, neće ili nesmije da radi svoj posao”, jer prema njegovim riječima “svi se predmeti vezani za zločine moraju riješiti kako bi sva tri naroda na ovim prostorima mogli krenuti u bolju budućnost i živjeti jedni sa drugima“.

Programom obilježavanja ovog datuma građani su se u okupili u selu Lanište kod spomen obilježja, zapalili svijeće i nastavili mimohod ka Krepšiću, gdje su bacanjem cvijeća sa mosta u rijeku Tinju simbolično nastavili obilježavanje ovog datuma. Potom su se okupili kod obilježja Križ u Goricama odakle su se uputili prema Ulicama gdje je održana sveta misa zadušnica nakon koje je upriličen i komemorativni program.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno