Ovo su danas usvojeni zaključci:

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Centralne izborne komisije o raspisivanju Općih izbora u oktobru 2022. godine. Od ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande tražimo da prestane sa opstrukcijama i hitno u proceduru uputi budžet Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje države i osigurala sredstva za raspisivanje i održavanje Općih izbora. Ukoliko Bevanda nastavi sa opstrukcijama, Visoki predstavnik bi morao izreći sankcije i donijeti odluku kojom bi se osigurala sredstva potrebna za održavanje Općih izbora.

2. Predsjedništvo SDA podržava odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlmentarne skupštine BiH da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izmjena Izbornog zakona kojeg je predložio HDZ, a podržali delegati iz SNSD-a.

3. Predsjedništvo SDA osuđuje prijetnje predsjednika HDZ-a o “teritorijalnoj reorganizaciji BiH” i smatra ih direktnim nasrtajem na Dejtonski mirovni sporazum. Posljednji pokušaj “teritorijalne reorganizacije” kroz stvaranje “hrvatske samouprave” rezultirao je podizanjem optužnice protiv tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića za krivično djelo podrivanje vojne i odbrambene moći BiH, od koje se spasio bijegom iz BiH u Hrvatsku.

4. Predsjedništvo SDA smatra da retorika, uvredljive izjave i potezi predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića štete odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da predstavljaju nedopustivo miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Javni istupi predsjednika Hrvatske nanose dodatnu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata.

5. Pozdravljamo odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS-a. Pozivamo Visokog predstavnika da u skladu sa svojim mandatom na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje su protivustavne i antidejtonske, a koje je u proteklom periodu donijela Narodna skupština RS-a.

6. Predsjedništvo SDA pozdravlja Izvještaj Visokog predstavnika upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem se jasno navode uzroci i uzročnici krize u Bosni i Hercegovini, te očekujemo da se počnu poduzimati konkretni koraci kako bi se sankcionisali i izolirali predstavnici politika koje proizvode krize i blokade i prijete teritorijalnom integritetu BiH.

7. Predsjedništvo SDA osuđuje prijetnje smrću koje su Visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati.

Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović još jedno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

8. Predsjedništvo SDA iskazuje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Podržavamo stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su bazirani na Povelji UN-a, Strategiji vanjske politike BiH, obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju. Iskazujemo solidarnost sa ukrajinskim narodom, porodicama žrtava i prognanicima, izražavajući nadu da će pregovori o uspostavi mira biti intenzivirani i da će efektirati dogovorom. Upućujemo apel UN-u i utjecajnim svjetskim liderima da poduzmu hitne diplomatske korake kako bi se organizirala evakuacija civila i branilaca Mariupolja, zaustavile njihove patnje i spriječilo masovno stradanje.

9. Predsjedništvo SDA smatra da podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka predstavlja evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužilaštva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunal da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Velikoj Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je Tužilaštvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Svako ko je počinio zločin mora da odgovara, i umjesto što je ulagalo energiju u već zaključen slučaj Dobrovoljačka, Tužilaštvo BiH je moralo do sada imati desetke optužnica protiv snajperista i artiljeraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, koji su tokom opsade terorizirali Sarajevo, ubivši 11.541 građanina i građanki, među kojima je i 1.601 dijete.

10. Predsjedništvo SDA je zaključilo da osuđujuća presuda komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde. General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin – niti je to utvrđeno u ovoj presudi – i nikada se neće moći porediti sa generalima agresorskih vojski koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, ili masakra u Ahmićima.

11. Predsjedništvo SDA poziva lokalne vlasti u Bratuncu da odmah obustave sanaciju Poljoprivredne zadruge u Kravicama, koja je mjesto masovnog pogubljenja žrtava srebreničkog genocida. Navodnom sanacijom žele se ukloniti dokazi i tragovi genocida i time se šalje zastrašujuća poruka preživjelim i porodicama ubijenih, ali i cjelokupnoj svjetskoj javnosti. Od predstavnika međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija očekujemo da ovom problem posvete dužnu pažnju i pomognu porodicama žrtava genocida.

12. Predsjedništvo SDA smatra da OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja. Oštro se protivimo bilo kakvom pokušaju da se okonča supervizija za Distrikt Brčko, ili na bilo koji način umanji prisustvo i ingerencije OHR-a i drugih međunarodnih predstavnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Upravo obratno, trenutni angažman bi trebalo da bude ojačan prisustvom snaga EUFOR-a. Od aktuelnog zamjenika Visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana očekujemo da do kraja svog mandata ne poduzima bilo kakve korake koji bi uopće mogli voditi do razmatranja trenutnog statusa Distrikta.

13. Predsjedništvo SDA konstatuje da rastuća inflacija prijeti da ozbiljno umanji vrijednost deviznih rezervi koje su pokriće za vrijednost Konvertibilne marke. Od Vijeća ministara BiH tražimo da pripremi prijedloge mjera i eventualne izmjene zakona kojima bi se umanjio utjecaj inflacije Eura na KM.

Napominjemo da vrijednost zlata, koje je tek u neznatnom procentu pokriće za KM, neprestano raste u posljednjih sedam godina i da usljed trenutne svjetske krize nastavlja da raste. Također, od Centralne banke tražimo da hitno preispita aranžmane o čuvanju rezervi u stranim bankama, koji su napravljeni u vremenu prije inflacije. Sve potrebne aktivnosti ne smiju na bilo koji način dovesti u pitanje stabilnost konvertibilne marke, ali moraju državi osigurati povoljnije finansijske efekte.

14. Predsjedništvo SDA poziva zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH da podrže prijedlog Kluba zastupnika SDA o izmjenama Zakona o javnim nabavkama, kako se BiH ne bi dovela u situaciju da zbog povećanja cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu gradnja diljem zemlje bude obustavljena. Problem bi mogao biti naročito izražen na već započetim projektima koji se finansiraju iz budžeta na raznim nivoima vlasti.

15. Predsjedništvo SDA traži od federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva da javnosti predoči sve relevantne činjenice i dokaze koji su doveli do odluke o smjeni Uprave kompanije GINEX u Goraždu.

Pozivamo resornog ministra Džindića da na pozicije u Upravi GINEX-a predlože najkvalitetnije kandidate iz reda uposlenika GINEX-a koji zadovoljavaju sve potrebne zakonske uvjete i posjeduju nivo stručnosti koji odgovara zadatku vođenja ove kompanije. Od nove Uprave očekujemo da provodi politiku razvoja kompanije, reinvestiranja kapitala u nove proizvodne kapacitete, te poboljšanja radnopravnog statusa radnika, povećanja broja uposlenih i rasta njihovih plaća.

16. Predsjedništvo SDA pruža punu podršku Javnom servisu Bosne i Hercegovine, kao instituciji od izuzetnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu. Podržavamo i opravdane zahtjeve zaposlenika Javnog servisa. Činjenica je da su predstavnici SDA u institucijama Bosne i Hercegovine uvijek bili podrška

Bosanskohercegovačkoj televiziji, a da je problem u vezi s finansiranjem uvijek bio produkovan od drugih političkih aktera, naročito od onih iz manjeg bh. entiteta. Trenutna finansijska kriza Javnog servisa mora biti urgentno riješena, zbog čega pozivamo Vijeće ministara da na svoj dnevni red hitno stavi razmatranje aktuelne situacije u vezi sa finansiranjem Javnog servisa.

Također, pozivamo institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da pomognu Javnom servisu BiH kako bi njegovo funkcionisanje kao i egzistencija zaposlenika bili neupitni, jer se radi o prvorazrednom državnom interesu.

17. Predsjedništvo SDA je imenovalo Izborni štab za predstojeće Opće izbore.