bdf.brcko@gmail.com

Civilne žrtve rata u Brčkom i nakon 30 godina još nemaju spomenik

U Brčkom se ovih dana obilježava 30. godišnjica od počinjenih ratnih zločina nad civilima koji su sistematski zatvarani, ubijani i mučeni na nekoliko lokacija. Bila je to još jedna prilika da se iskaže nezadovoljstvo radom nadležnih institucija na procesuiranju zločina i građenju kulture sjećanja.

Anđelka Arnautalić izgubila je sina u proteklom ratu na području Brčkog. Imao je samo 22 godine. Teško joj pada i činjenica što civilne žrtve rata u ovom gradu i nakon 30 godina još nemaju spomenik.

“Dolazim svake godine, ali je strašno i sramotno od naše Vlade što nam ništa nisu napravili, već da na zemlju polažemo cvijeće. Zašto nam nisu bilo šta ovdje napravili. Bili su zaslužni, oni su u najtežim mukama ubijeni, pomrli, pobacani, tražili ih”, kaže Anđelka.

Prema podacima udruženja bošnjačkih žrtava rata, u Brčkom je ubijeno oko 500 civila, a za više od 50 se još traga. Mnogi zločini još nisu procesuirani, a trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Đorđa Ristanića, bivšeg predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko, te se uskoro očekuje prvostepena presuda.

„Nerazumljivo je da tako dugo to traje. Nerazumljivo je da po našem gradu još uvijek hodaju oni koji su počinili zločine iz bilo kojeg naroda. Nama kao žrtvama rata je jako teško kad vidimo kako su sudski procesi jako spori”, istakao je Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih Bošnjaka u Brčkom.

„Očito je politika upetljana, tužilaštvo ne radi što treba da radi. Tužilaštvo se udaljilo od ovih predmeta, što nije dobro. Ljudi su se oglušili na ono što se dešavalo u ovom gradu od 1992. do 1995”, kaže Marin Brkić, predsjednik Udruge obitelji nestalih Hrvata u Brčkom.

Sedmog maja 1992. godine otvoren je logor Luka u kojem su sistematski vršena zatvaranja i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom sa područja Brčkog, za šta su osuđeni Goran Jelisić i Ranko Češić. Pored ovog logora, na području Brčkog bilo je još nekoliko stratišta na kojima su mučeni i zlostavljani Bošnjaci i Hrvati, kao što su: sala Partizan, Hotel Posavina i zgrada policijske uprave.

 

federalna.ba

Izdvojeno