bdf.brcko@gmail.com

Aziz – aga Šehović čuvar tradicijskog naslijeđa Brčkog

Brčko je od davnina bilo poznato po  dobrome konju i junaku, a takozvane Konjske trke važan dio tradicije i običaja ovoga kraja, gdje su se, mahom u okviru tradicionalnih narodnih svečanosti, neizostavno organizirale i konjske trke. Vlada Brčko distrikta  BH i osnivač  Konjičkog kluba “Djeca vjetra” Aziz Šehović odlučili da nastave tu bosansku tradiciju. Tim povodom organizovana je manifestacija “Dani otvorenih vrata tradicijskog naslijeđa” na kojoj su  posjetitelji  uživali u jahanju konja, starim bosanskim običajima, pjesmi i igri.

Narodna nošnja, običaji, pjesma, igra, saz, bosanska  kuhinja i stari zanati  bili su  inspiracija za “Dane tradicijskog naslijeđa” koji su održani na imanju Aziz – age Šehovića iz Gluhakovca kod Brčkog. Ovaj Brčak tri decenije njeguje konjarstvo i svoju ljubav prema konjima i ovaj plemeniti sport promovira kroz  Konjički klub “Djeca vjetra”, nastojeći da simpatije spram konja neiscrpne  teme u likovnoj i epskoj nardnoj poeziji – konju, simbolu snage, plemenitosti i ljepote  razvije i kod djece.

Bio je ovo spoj tradicijskog naslijeđa, prirode, konja, kulture i običaja i sve magična kreativnosti koju oni nude. Važnost događaja prepoznala je i Vlada Brčko distrikta BH.

U  programu su učestvovali i školarci Devete osnovne škole iz Maoče.

Ljubav prema ovom sportu, ako se to može tako imenovati, prema konjima i ljepoti konjičke sportsko rekreativne disscipline, Aziz – aga Šehović ne nosi nikakvim nasljedjem ili porodičnom tradicijom. Takve strasti se jednostavno dese, kao i svaka druga ljubav ili zaljubljenost u nešto ili neoga. Sad je on i njegov konjički klub “Djeca vjetra” nezaobilazna senzacija poznate vjersko turističke manifestacije Ajvatovica u Pruscu, Gdje mu pripada počesno mjesto i u čemu ovaj neobični konjanik praćen u stilu važnog dogadjaja iz Brčkog, svake godine i učestvuje.

Izdvojeno