bdf.brcko@gmail.com

Centralno obilježavanje Dana šehida upriličeno na Mezaristanu u G. Rahiću

Drugi dan Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava kao „Dan šehida i poginulih boraca Armije Republike BiH“.

Tako je bilo i na području Distrikta, gdje je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Udruženja porodica šehida te boračkih udruženja u mjesnim zajednicama položeno cvijeće i odata počast pogunulim, a potom na Mezaristanu u G. Rahiću, pred više hiljada okupljenih, upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida.

Najmanje što možemo to je da šehide i njihovu žrtvu za našu slobodu i očuvanje BiH nikada ne zaboravimo i da Dan šehida i za nas bude najznačajniji u godini, poručeno je sa mezaristana.

„Naši šehidi su heroji koji su najzaslužniji što Bosne i Hercegovine ima. Njihova najveća žrtva, vlastiti život, koji su položili za BiH je naša obaveza da BiH očuvamo dok je svijeta i vijeka“, rekao je predsjednik Udruženja porodica šehida Brčko Ferid Omerhpodžić.

Nakon učenja hatma dove pred duše šehida glavni imam Medžlisa IZ Brčko Mustafa efendija Gobeljić je još jednom podsjetio na veličinu žrtve onih koji su za slobodu svih nas dali svoje živote.

„Oni su se borili za ideju slobodne Bosne i Hercegovine u kojoj će svi ljudi, bez obzira kojoj entičkog grupi ili kojoj vjeri pripadali, odnosno na koji način se obraćali Bogu, imati mjesta u njoj, udišući slobodno zrak osjećajući se unutar BiH sretno i sigurno“, naglasio je Gobeljić.

S obzirom na to da su se za takvu ideju naši šehidi borili, mi tu ideju nikada ne smijemo napustiti, jer time bi iznevjerili amanet naših šehida, poručeno je danas sa Mezaristana u Gornjem Rahiću. Obilježavanje Dana šehida u Distriktu zaključeno je polaganjem cvijeća i vijenaca i na centralnom spomeniku pripadnicima ARBIH u središtu Brčkog.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno