bdf.brcko@gmail.com

Izložba “Bolni krik Brčkog”: Dokaz stradanja nesrpskih civila

U sklopu manifestacije ‘Obilježavanje 30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom’, u organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, sinoć je u Domu Islahijeta, otvorena izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom „Bolni krik Brčkog“.

„Kroz 162 dokumentarne fotografije obuhvaćen je period od želje da „Brčko bude oaza mira“- odnosno protesta protiv sukoba i rata, pa do povratka protjeranih u svoje domove u Brčkom“, rekao je u ime organizatora Udruženja porpodica poginulin nasilno odvedenih i ubijenih civila Brčko predsjednik Ramiz Ahmetović.

O autoru izložbe, Atahu Mahiću, te značaju onoga što je na fotografijama zabilježeno govorili su magistar Muhamed Mujkić i profesor dr Asim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina Sarajevo.

„Ovo što vidimo na fotografijama bukvalno govori više od 1.000 riječi i zbog toga mislim da na ovakav način najdublje i najpraktičnije čuvamo i održavamo kulturu sjećanja koja nam je nepohoda, kako se nikad više ne bi ponovila stradanja kroz koja smo prošli ne samo u posljednjem ratu“, rekao je profesor Muratović.

Nezavisni zastupnik u brčanskoj skupštini i Zlatni ljiljan Armije RBIH Alija Denjagić je izložbu ocjenio veoma važnom jer na krajnje argumentoovan način govori o svemu što nam se dešavalo, a posebno o stradanjima nesrpskih civila u Brčkom.

“Ova izložba svijedoči o nečemu što se desilo, a ne o nečemu što je -možda bilo. Ovo su činjenice zabilježene na fotografijama-a činjenice govore sve”naglasio je Denjagić.

Izložba u zgradi Islahijeta ostaje otvorena narednih pentaest dana.

Inače, obilježavanje stradanja nesrpskih civila u Brčkom će biti nastavljeno u srijedu 4. maja, polaganjem cvijeća i obraćanjem predstavnika udruženja ispred hotela Grand Posavina, zatim Sale DTV Partizan, te hangara „Logora Luka“.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno