bdf.brcko@gmail.com

Milić: Saradnja Brčko distrikta sa OHR-om vrlo intenzivna i kvalitetna

Brčko Distrikt je primjer suživota u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Skupštine Brčko distrikt Siniša Milić kaže da za distrikt nije najvažnije pitanje to što su predstavnici iz RS-a bojkotovali nedavno održani sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

“Ja to ne bih kvalifikovao kao bilo kakvu vrstu bojkota. Jednostavno sticaj okolnosti je bio takav da se u tom trenutku nisu mogli uskladiti termini. Što se tiče Brčko distrikta, za nas je najvažnije da saradnja sa OHR-om se odvija vrlo intenzivno i vrlo kvalitetno preko institucije supervizora za Brčko ili zamjenika visokog predstavnika. Rezultati te saradnje su vidljivi, naročito posljednje tri i više godina, otkako je došao posljednji supervizor. Sasvim sigurno su rezultati u smislu razvoja Brčko distrikta vidljivi iako mnoge stvari koje se trenutno rade su ustvari priprema za realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata čiji radovi bi trebalo da uslijede možda već ovoga ljeta.”

Ističe da je suština da imaju dobru saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da je ona vidljiva u konkretnim aktivnostima na terenu.

“U ukupnoj pozicija distrikta Brčko koja je prepoznata kao reformska i naravno mi ćemo nastaviti i dalje da pružamo i realizaciji naročito arbitražne odluke, ali i svega onoga što je u interesu naših građana.”

Milić navodi da kadrovi SNSD-a imaju apsolutnu slobodu djelovanja u distriktu.

“To što postoji možda identičnost u nekim stavovima je nešto što je sasvim logična posljedica činjenice da SNSD na odgovarajuć način interpretira interese srpskog naroda i u RS-u i u distriktu Brčko. Apsolutno ne postoji bilo kakav uticaj bilo koga izvan Brčko distrikta na odluke koje donose organi vlasti u distriktu, odnosno predstavnici SNSD-a u lokalnim institucijama vlasti. Mi smo apsolutno samostali u donošenju i kreiranju politika i radimo u interesu građana Brčko distrikta, ali postoji nešto što je i nekakav interes koji je prepoznat kao interes predstavnika srpskog naroda, jednako kao što predstavnici bošnjačkog naroda čine dio vlasti. Oni su dobili najveću podršku predstavnika bošnjačkog naroda. Nemojte mi samo reći da su građani srpske nacionalnosti glasali za SDA ili da su građani bošnjačke nacionalnosti podržali SNSD. Dakle to je logična posljedica političkog ustrojstva distrikta Brčko. Mi smo dio stranačkih struktura koje su registrovane, jedne u Banja Luci, druge u Sarajevu, treće ne znam da li je sjedište HDZ-a u Mostaru. Mi smo dio stranačkih struktura ali sam siguran i ne primjećujem zaista da je drugačija situacija i kod druge dvije partije koje čine okosnicu vlasti ovdje. Uglavnom smo samostalni u donošenju svojih odluka i mislim da se to i vidi da terenu.”

Kaže da ne može dopustiti da se separatističkom politikom naziva politika SNSD-a.

“Ona apsolutno nije takva. Ako neko ima svoju viziju BiH koja je utemeljena na Ustavu i Dejtonskom sporazumu, ne možemo je nazvati separatističkom. Možda je separatistička politika ona koja zapravo BiH vidi na drugačijim osnovama nego što je to predviđeno Dejtonskim sporazumom. Možda je to upravo ta politika koja tjera čitave konstitutivne narode da se distanciraju od takve BiH. Dakle to može biti zamjena teza.”

 

federalna.ba

Izdvojeno