bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu više birača nego stanovnika, njih 14.000 nema entitetsko državljanstvo

U Brčko Distriktu BiH na dan, 4. aprila evidentirano je ukupno 86.238 birača, od čega je 29.036 sa opcijom glasanja prema entitetskom državljanstvu RS-a i 43.128 sa opcijom glasanja prema entitetskom državljanstvu FBiH. Sa aspekta entitetske pripadnosti (biračka opcija) za entitetsko državljanstvo nije se opredijelilo 14.074 birača ili 16,32 posto od ukupno broja registrovanih birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je utvrdila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine koja je svojoj sjednici razmatrala stanje Centralnog biračkog spiska za Brčko distrikt BiH za opće izbore 2022. godine.

Birači koji žele da ostvare svoje biračko pravo na općim izborima 2022. godine trebaju da se opredijele za biračku opciju prije krajnjeg roka predviđenog za zaključivanje Centralnog biračkog spiska za opće izbore 2022. godine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestila je nadležne organe Brčko distrikta BiH, odnosno Vladu Brčko distrikta BiH, Izbornu komisiju Brčko distrikta BiH i Odjel za javni registar Brčko distrikta BiH da preduzmu sve aktivnosti kako bi se za 14.074 birača, na osnovu njihovog izjašnjenja o entitetskom državljanstvu, mogla odrediti biračka opcija.

Na istoj sjednici, Centralna izborna komisija BiH je primila k znanju Informaciju o podnesenim godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka za 2021. godinu sa izvorima finansiranja i Informaciju o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2021. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini izuzev općina: Ravno, Pale-FBiH, Kotor Varoš, Višegrad i Istočni Stari Grad, koje nisu dostavile podatke.

Ove informacije se nalaze web stranici CIK-a BiH zajedno sa finansijskim izvještajima 127 političkih stranaka.

 

 

Izvor: aa.com

Izdvojeno