bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike BiH

Koordinacija temeljnih boračkih uduženja Brčko distrikta zajedno sa predstavnicima Vlade i boračkih organizacija Armije R BiH i HVO-a Tuzlanskog kantona danas su u sklopu obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH upriličili obilazak Centralnog Šehitskog Mezaristana u Gornjem Rahiću te na taj način odali počast šehidima i poginulim borcima Armije.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma brojne delegacije su položile vijence i cvijeće i na centralnom spomen obilježju poginulim borcima Armije R BiH i spomeniku poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane u centru Brčkog.

“Kao i svake godine 15. aprila na primjeren i dostojanstven način i u Brčko distriktu obilježavamo Dan formiranja i uspostavljanja Armije Republike Bosne i Hercegovine a ove godine to činimo u saradnji sa drugim udruženjima i  institucijama čiji je nosilac aktivnosti Vlada i boračke organizacije Tuzlanskog kantona”, istakao je Avdija Banda, predstavnik Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Brčko distrikta.

Hajrudin Mehanović ministar Unutrašnjih poslova Vlade Tuzlanskog kantona je i danas u Brčkom istakao da se  nikad ne smije zaboraviti žrtva koju su dali pripadnici Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane i MUP-a u stvaranju i odbrani Bosne i Hercegovine te da se mora njegovati kultura sjećanja.

Predsjednik Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Živinički sokolovi Drago Jakić je položio cvijeće na spomen obilježje poginulih branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane u Brčkom podsjetivši da je tokom proteklog rata on zajedno sa svojim suborcima značajan vremenski period proveo na ratištima u Posavini, pa između ostalog i u Brčkom.

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja Armije R BiH u Brčkom će biti nastavljena večeras održavanjem Svečane akademije u zgradi Islahijeta.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno