bdf.brcko@gmail.com

ZAKLJUČEN SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVICE IZMEĐU TUŽILAŠTVA DISTRIKTA I BIVŠIH SKUPŠTINSKIH POSLANIKA

Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH u krivičnom predmetu koji se vodi zbog pripremanja izvršenja krivičnog djela prevare pri glasanju, dana 13.04.2022. godine između Tužilaštva Brčko distrikta BiH i bivših poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića zaključen je sporazum o priznanju krivice.

Podsjećamo da je optuženim stavljeno na teret da su prije lokalnih izbora 2020. godine u Brčko distriktu BiH pripremali izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju, odnosno da su lično i posredstvom trećih lica pribavili i zloupotrijebili kopije ličnih karata većeg broja građana, prijavivši ih za glasnje iz inostranstva u namjeri da za političku stranku Narodni demokratski pokret  i za njih kao kandidate pribave što veći broj glasova.

Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivice, te je optuženim izrečena kazna zatvora u trajanju od po 4 mjeseca, sa tim što im se u izdržavanje kazne zatvora ima uračunati vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 15.10.2020. godine do 04.12.2020. godine. Kako su se stranke odrekle prava na žalbu, presuda je postala pravosnažna danom 13.04.2022. godine

 

 

POMOĆNIK SEKRETARA/PORTPAROL

PRAVOSUDNE KOMISIJE

Dejan Nišić

Izdvojeno