bdf.brcko@gmail.com

Rusija isključena iz Vijeća UN-a za ljudska prava, Bosna i Hercegovina i Srbija glasali “za”

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda danas izglasano je izbacivanje Ruske Federacije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. “Za” je glasao i ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

Ukupno 93 zemlje su glasale za, njih 58 je bilo suzdržanih, a 24 “protiv”. U nastavku pročitajte kako su zemlje UN-a glasale.

Glasanje o ruskom izbacivanju iz važnog UN-ovog tijela
Glasanje o ruskom izbacivanju iz važnog UN-ovog tijela

Među onima koji su bili “za” su i sve zemlje regiona uključujući Srbiju, koja se do sada uvijek trudila držati po strani u osudi ruske agresije na Ukrajinu.

U nacrtu Rezolucije, 193-člana Opće skupštine izrazila je “ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini”, posebno zbog izvještaja o ruskom kršenju prava. Upravo to kršenje ljudskih prava koje su počinili ruski vojnici formalni je razlog za izbacivanje Rusije.

Prije glasanja u UN-u ukrajinski ambasador Sergij Kislitsja je optužio Rusiju za “stravična” kršenja ljudskih prava te govorio o masakru u Buči, gradu kod Kijeva u kojem su, optužuje Ukrajina, Rusi pobili na desetke civila. Ruski predstavnik Genadij Kuzmi osudio je glasanje.

Na ruskoj strani, a protiv izbacivanja glasali su Bjelorusija, Kina, Kuba, Iran, Sirija i još nekoliko uglavnom azijskih država.

 

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno