bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježen Dan HVO-a BiH

Danas je na području Distrikta obilježen Dan formiranja Hrvatskog vijeća obrane BiH. Osim paljenja svijeća, polaganja cvijeća i opjela poginulim braniteljima, ispred centralnog gradskog spomenika HVO-a u Brčkom okupljenima su se obratili i čelnici ovdašnje vlasti iz reda hrvatskog naroda.

Bila je to prilika i za podsjećanje na značaj HVO-a u odbrani Brčkog, ali i cijele BiH gdje je HVO među prvima pružilo oružani otpor odnosno dalo nemjerljiv doprinos očuvanju Bosne i Hercegovine.

„Smatram da nije bilo HVO-a, sada ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Naravno da ne zaboravljam niti umanjujem doprinos ARBiH, no mislim da je HVO bio prvi koji je stao u odbranu države“, istakao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 108. Pješačke HVO brigade Ravne – Brčko, Anto Jerković.

U ime Udruge obitelji poginulih branitelja 108. Pješačke HVO brigade Ravne – Brčko, Ivo Anđelović je akcentirao da je HVO općenito jedan od organizatora otpora u BiH.

“Posebno se to odnosi na prostor općine Brčko jer smo na početku svi bili zajednička brigada. Sve u svemu mislim da je najvažnije ne zaboraviti one branitelje koji su za našu slobodu položili svoje živote“, naglasio je Anđelović.

Istinsko zajedništvo pripadnika ARBiH i HVO-a bilo je garant da i u najtežim trenucima 1993. godine ne dođe do oružanog sukoba pomenute dvije vojne komponente unutar tadašnje slobodne teritorije.

„Tu činjenicu vidim kao našu jednu veliku međusobnu vrijednost jer ne samo da smo očuvali teritoriju koju smo vojno osiguravali kao 108. HVO brigada, već smo očuvali i mir između ARBiH i HVO-a, što je pored Brčkog bio još samo slučaj na području Usore“, akcentirao je zapovjednik 108. HVO Pješačke brigrade Ravne – Brčko, Ivo Filipović.

Hrvatsko vijeće obrane je političko-vojna organizacija koja je omogućila samoorganizovanje hrvatskog naroda, kako bi zaštitila živote i tertitoriju na kojoj su obitavali i stoga je njen značaj ogroman, naglašeno je ovom prilikom.

„I sada, trideset godina nakon utemeljenja HVO-a, koji je na prostorima BiH djelovao od 1992. do 1995. godine, ondje gdje je Hrvatsko vijeće obrane bilo aktivno tih ratnih godina, Hrvati tamo i sada bivaju, obitavaju, predstavljaju određeni politički subjekt i političku snagu. Tamo gdje se tokom domovinskog rata HVO nije imao priliku organizovati, u smislu civilne i vojne strukture u BiH, upravo tamo sada Hrvati imaju puno poteškoća da se iskažu kao političko i drušveno biće odnosno sastavni i konstitutivni dio naroda Bosne i Hercegovine. Otuda ova godišnjica ima ogroman značaj i za nas ovdje u Distriktu“, naglasio je akter organizacije brčanskog HVO-a i aktuelni dogradonačelnik Distrikta, Anto Domić.

Domić je u ovom kontekstu podsjetio upravo na značaj formiranja 108. HVO Pješačke brigade Ravne – Brčko, kao sastavnog dijela Hvatskog vijeća obrane.

„Bez toga se Hrvati distrikta Brčko ne bi mogli organizovati, prvo kroz politički angažman Ravne-Brčko, a poslije i kao sljednica koja je ugrađena i u Statut i institucije distrikta Brčko. Stoga i za današnje ustrojstvo Distrikta i poziciju Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici moramo zahvaliti postojanju i organizovanju HVO-a, te svim ljudima koji su djelovali, kako u političkom segmentu, tako i vojnom dijelu. Rečeno se odnosi naročito na sve branitelje koji su se borili kroz 108. HVO Pješačku brigadu, stvorivši preduslove da danas živimo u ovom demokratskom multietničkom društvu”, zaključio je Anto Domić.

Sa današnjeg skupa je poručeno da je veoma važno sve istaknuto, gajenjem kuture sjećanja, prenositi mladima, odnosno generacijama koje dolaze.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno