bdf.brcko@gmail.com

U toku deminiranje u zoni naselja Grbavica

Na dionici obilaznice oko Brčkog u zoni naselja Grbavica od danas do 29. aprila biće povremenih obustava saobraćaja iz razloga što se na tom dijelu terena obavlja mašinska priprema zemljišta za deminiranje, a zbog poštovanja standardne bezbjednosne distance od minimum 250 metara od rada mašine do prve bezbjednosne tačke.

Danijel Đurić, koordinator za deminiranje Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade distrikta kaže da je u ovom slučaju najbliža minsko sumnjiva površina u blizini obilaznice.

Danijel Đurić

„To je jedan manji poligon koji će ubrzo biti tretiran ovom metodom, a riječ je o mašinskoj pripremi zemljišta, nakon čega će biti upotrijebljene manuelne metode deminiranja gdje neće biti potrebe za zaustavljanjem saobraćaja“, pojasnio je Đurić.

Saobraćaj će biti povremeno obustavljan svakog radnog dana od 8.30 do 15.00 časova zbog radova na otklanjanju mina po projektu deminiranja “MSP Brčko sjever 1” Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/.

Povremena obustava trajaće 30 minuta, dok će vozila biti propuštana u intervalu od 15 minuta.

Đurić kaže da su projektom obuhvaćene četiri mjesne zajednice, Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica.

Projekat se realizuje na površini od milion i 33 hiljade metara kvadratnih.

Projekat je započeo u oktobru prošle godine i trebao bi biti okončan u narednih mjesec dana kada će četiri pomenute mjesne zajednice biti proglašene slobodnim od mina. Projekat realizuje Norveška narodna pomoć pod pokroviteljstvom norveške Vlade i Ambasade Švajcarske u BiH.

Na području distrikta još uvijek ima oko 13 miliona metara kvadratnih sumnjive površine, odnosno površine za koju se pretpostavlja da se nalazi pod minama. Deminiranje se trenutno vrši po dva projekta MSP Brčko Sjever i MSP Brčko istok koji obuhvata Gornje i Donje Dubravice i Selo Brezovo Polje i čijom realizacijo će od mina biti oslobođeno oko dva miliona metara kvadratnih površine.

Prema sadašnjoj dinamici deminiranja i u idealnim uslovima područje distrikta Brčko bi, prema procjeni nadležnih, do kraja 2024. moglo biti potpuno oslobođeno od mina.

 

 

Izvot: RBDBiH

Izdvojeno