bdf.brcko@gmail.com

U ime građana koji žive u slivu rijeke Tinje javno se obraćamo Vladi Brčko distrikta BiH

-Priopćenje za javnost-

 

Ovim se u ime građana koji žive u slivu rijeke Tinje javno obraćamo Vladi Brčko distrikta BiH za HITNO pristupanje i realizaciji projekta regulacije vodotoka u slivu rijeke Tinje.

Strašne poplave koje su nas pogodlie u zadnjem desetljeću i milionske štete koje su pri tom učinjene, a posebno 2014. godine, zorno su pokazale što se dešava kada nadležne institucije sustavno zanemaruju problem čišćenja i održavanja vodotoka.

Projekat regulacija rijeke Tinje urađen je još prije više od 30 godina te se samo započelo s njegovom realizacijom, i to od rijeke Save do mosta u Goricama. Nužno potrebno da se nastavi s njegovom realizacijom od Gorica uzvodno. Moramo biti svjesni da se nalazimo na najnižim kotama Posavine i da se rješavanju problema vodotoka mora pristupati  dugoročno, planski odnosno strateški.

Još jednom, javno tražimo od nadležnih da kroz proračun Brčko distrikta BiH i međunarodna sredstva osiguraju značajnija financijska sredstva za trajno rješavanje ovog problema jer vode treba iskoristiti da služe čovjeku, one su blago svakog prostora, a ne dozvoliti da nam čine štete i ograničavaju razvitak.

 

Dne, 24.3 2022. godine                                                                       

 Organizacija HDZ 1990 Brčko distrikta BiH

Klarić I.

Izdvojeno