bdf.brcko@gmail.com

U župi Presv. Srca Isusova u Brčkom održana proljetna korona Brčanskog dekanata

U župi Presv. Srca Isusova u Brčkom održana je, 23. ožujka, proljetna korona Brčanskog dekanata na kojoj se promišljalo o pastoralnoj ulozi “Katoličkog tjednika i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice”.

Radni dio susreta na kojemu se okupilo 13 svećenika, upriličen je u župnoj dvorani gdje je nazočne pozdravio župnik i dekan brčanski preč. Damir Ivanović.

Nakon usvajanja zapisnika s prošlogodišnje jesenske korone, predavanje na temu zadatu iz Vrhbosanskog ordinarijata, naslovljenu Pastoralna uloga “Katoličkog tjednika” i drugih katoličkih tiskovina i medija u životu župne zajednice, održao je vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika.

Izlaganje je koncipirao u četiri cjeline: 1. Katolički tjednik – glas u službi nove evangelizacije (ukratko iz povijesti 1922. – 1945. te 2002. – danas); 2. Crkveni mediji u Vrhbosanskoj nadbiskupiji (katoličke tiskovine u BiH, Internet i društvene mreže te katolički mediji izvan Vrhbosanske nadbiskupije); 3. Uloga u župi (Trebaju li nam uopće tiskovine? Narav župe je evangelizatorska; Katolički tjednik – propovjednik u kući) i 4. Prijedlozi.

Između ostaloga, uputio je kako se smisao postojanja katoličkih medija ogleda u činjenici da ih Crkva promatra kao produženu ruku, odnosno glas svećenika koji propovijeda (usp. IM 13).

“Nemojmo zanemarivati ni druge medije, ali cijenimo svoje jer razdoblje kada je Katolički tjednik bio zabranjen i možebitno kada ne bi postojao: ova bi mjesna Crkva uistinu bila terra incognita za širu javnost, a katolici osiromašeni za ‘propovjednika i vodiča u svojoj obitelji kroz složenu društvenu stvarnost'”, poručio je vlč. Vajdner.

Nakon predavanja uslijedio je osvrt dekana na dekanatski susret u Sarajevu 12. veljače 2022. te su dogovoreni termini uskrsnih ispovijedi u dekanatu. Također župnici su razgovarali o organiziranju dekanatskog križnog puta na Zidinima 3. travnja 2022. i ostalim proslavama u Brčanskom dekanatu.

Svećenički susret završio je svetom misom koju je u župnoj crkvi predslavio vlč. Vajdner te ručkom kojega je organizirao dekan Ivanović sa suradnicima.

Inače, ovoj dekani pripadaju župe: Brčko, Bijeljina, Zovik, Boće, Krepšić, Gorice, Ulice, Poljaci, Dubrave i Špinica.

 

Izvor: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/proljetna-korona-brcanskog-dekanata-o-katolickom-tjedniku-i-katolickim-medijima/24632

Izdvojeno