bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom zbrinute prve izbjeglice iz Ukrajine

Dvije ukrajinske obitelji, koje su zbog trenutne situacije u njihovoj zemlji – izbjegle iz svojih domova, smještene su na području Brčko distrikta. Zaposlenici i volonteri Crvenog križa Brčko distrikta u ovoj situaciji se staraju za njih te se brinu o tome da im osiguraju potrebnu hranu, lijekove te potrebne odjevne predmete dok su na području Distrikta.

„Dvije obitelji s nekih pet do šest članova su zbrinute u smještaju koji im je dan kroz neke privatne kontakte te se mi nastojimo trenutno brinuti i starati o njima. Oni se nadaju da neće ostati dugo ovdje, a s te strane koliko god da ostali, imat će našu podršku“, kazao je Denis Šehanović, tajnik Crvenog križa Brčko distrikta.

Brčko distrikt nema službeno prihvatilište za izbjeglice iz Ukrajine u koje bi ih smjestili ukoliko veći broj Ukrajinaca dođe u našu lokalnu zajednicu, no, ističe Šehanović, Crveni križ je u svakodnevnom kontaktu s vlastima te razgovaraju o ovom pitanju.

„Pratimo situaciju i svakodnevno smo u komunikaciji s vlastima, prvenstveno s Odjelom za zdravstvo i ostale usluge, Odjelom za javnu sigurnost i Kabinetom gradonačelnika te već uveliko pripremamo plan akcije koji će u slučaju većeg broja dolaska izbjeglica iz Ukrajine točno precizirati što bi se to moglo uraditi i na koji način pomoći te koje su daljnje mjere: ostaju li u Brčkom ili će ići u neki od smještajnih centara u BiH koje je država pripremila“, kazao je Šehanović za “Radio Brčko”.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno