bdf.brcko@gmail.com

Nastavak rušenja državnih institucija: Civilna zaštita RS prekida saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i okreće se Srpsko-ruskom centru u Nišu

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske prekida svaki vid saradnje sa Ministarstvom sigurnosti BiH, piše u dopisu kojeg je Milan Novitović, direktor te institucije, prošle sedmice dostavio Vijeću ministara BiH.

Ova odluka uslijedila nakon što je Novitović u oktobru prošle godine posjetio Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu gdje je dogovorio da službenici Republičke uprave CZ budu obučavani u niškom centru za kojeg su zapadni zvaničnici govorili da je, zapravo, jedan od obavještajnih centara Ruske Federacije. No, sa institucijama BiH Novitović ne želi sarađivati.

“Obavještavamo vas da Republička uprava civilne zaštite RS i njeni predstavnici neće učestvovati u daljim aktivnostima, programima i vježbama koje su započete u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH te da se iste suspenduju na period od 90 dana”, napisao je Novitović u svom dopisu datiranom 17. marta ove godine.

Odluka o “prekidu saradanje” stupila je na snagu istoga dana.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite RS je kadar Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, stranke koja je u koaliciji sa SNSD-om Milorada Dodika i koja ne skriva svoje dobre veze sa ruskim zvaničnicima u BiH i regionu. Milan Novitović je još u novembru 2019. godine bio u službenoj posjeti Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

“Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović izjavio je danas u Nišu na sastanku sa direktorima Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojanom Kostićem i Andrejom Mamčenkovim da će u narednom periodu biti rađeno na zaključivanju sporazuma o saradnji između ove dvije institucije”, saopćeno je tada iz Republičke uprave civilne zaštite RS.

Dvije godine kasnije, 8. oktobra prošle godine, Novitović je sa delegacijom ponovo otišao u Niš, kako bi, u jeku Dodikovih najava o prebacivanju nadležnosti sa državnog nivoa na nivo RS, sa čelnicima Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu razgovarao o budućoj saradnji.

“Tema sastanka su bile obuke koje će biti provođene za pripadnike Vatrogasnih jedinica Republike Srpske. Pripadnici Vatrogasnih jedinica Republike Srpske u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, u naredne tri godine prolaziće obuke u okviru kojih će dobiti najadekvatnija znanja u oblasti upravljanja požarima kao i u oblasti cjelokupne zaštite i spasavanja.Osim obuka koje se odnose na Vatrogasne jedinice u Republici Srpskoj, u narednom periodu biće održani i drugi vidovi obuka za pripadnike Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske”, navedeno je u saopćenju objavljenom na web stranici Republičke uprave civilne zaštite RS.

Srpsko-ruski humanitarni centar otvoren je u Nišu prije tačno deset godina.

Međuvladinim sporazumom koji su potpisali tadašnji srbijanski zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić te zamjenik ruskog ministra za vanredne situacije Vladimir Pučkov 2012. godine je počeo da funkcioniše Centar namijenjen “za brzo reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa, velikih nesreća i tehnoloških havarija”:

“Spasioci iz Centra, pored Srbije pokrivaće i područje regiona od Hrvatske, Crne Gore i Makedonije”, saopćeno je tokom otvaranja “humanitarnog centra” u Nišu.

Centar je otvoren na osnovu sporazuma kojeg su u oktobru 2011. godine potpisali Ivica Dačić i Sergej Šojgu, tadašnji ruski ministar za vanredne situacije Rusije koji je kasnije postao ministar odbrane i jedan od najbitnijih saradnika Vladimira Putina. Otvaranje centra izazvalo je sumnju zapadnih diplomata koji su tvrdili da je u Nišu, zapravo, otvoren ruski špijunski centar.

“Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU”, rekao je 2017. godine tadašnji visoki zvaničnik Stejt dipartmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

Omah po njegovom otvaranju, zvaničnici Republike Srpske su počeli uspostavljati saradnju Republičke uprave civilne zaštite sa ruskim centrom u Nišu. U oktobru prošle godine je ugovorena ozbiljna saradnja, da bi prošle sedmice Civilna zaštita RS prekinula saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: istraga.ba

Izdvojeno