bdf.brcko@gmail.com

Hitno je potrebno usvojiti Zakon o porijeklu imovine svih nosioca javnih funkcija u Brčko Distriktu

SAOPŠTENJE

Poštovani,

Demokratska fronta Brčko distrikta BiH  upućuje javno otvoreno pismo medijima u Brčko distriktu i BiH, Supervizoru Michaelu Scanlanu, Ambasadoru SAD-a  Michaelu Murphyu  i šefici Misije  OSCE-a u BiH Katleen Kavalec  sa zaključcima koji su već odavno trebali biti realizovani , a naprotiv Distrikt kao posebna aministrativna jedinica još dublje tone te postaje mjesto gdje iako postoji Direkcija za suzbijanje korupcije kao i Direkcija za sprečavanje sukoba interesa koje bi morale biti politički neovisne  ili ne smiju  ili su  uvjetovane od strane vladajućih struktura da ništa me poduzimaju  dok mladi i dalje u najvećem procentu odlaze i napuštaju Distrikt,dok oni koji ostaju jedva preživljavaju.

Hitno je potrebno usvojiti Zakon o porijeklu imovine svih nosioca javnih funkcija u Brčko distriktu BIH.Napominjemo da je u februaru 2021.god. Demokratska  fronta BD predala na protokol Skupštine Brčko distrikta BiH Nacrt zakona o prijavljivanju i provjeri imovine svih nosioca javnih funkcija u Brčko distriktu BiH kao i Supervizoru Michaelu Scanlanu lično i pojedinačno za sve Zastupnike u Skupštini Brčko distrikta BiH, koji naravno i nakon godinu dana ništa ne rade po tom pitanju.

Pozivamo supervizora Michaela Scanlana dok je još uvijek u svom mandatu da aktivira svoj rad, ofiss u Brčko ditriktu BiH te osposobi kancelariju kako bi bio dostupan predstavnicima svih naroda bez obzira na vjeru i naciju svakodnevno a ne u jedan ili tri mjeseca  s  činjenicom da je Brčko mjesto dokazanog  kriminala što je se moglo vidjeti i na prethodnim izborima a ne kako se prikazuje oaza mira.

Svima nama je poznato da je Tužilaštvo Brčko distikta BiH na izborima održanim 2020 god. imalo pune ruke posla te sankcionisalo zloupotrebe izbornog procesa što je rezultiralo privođenjem i hapšenjem kako u toku izbornog dana desetine osoba, tako još uvijek se čeka sudski epilog uhapšenih visokih dužnosnika u Brčko distriktu BiH. Zbog svih malverzacija, prevara i namiještanja izbora u Brčko distriktu BiH upućujemo APEL da se razmotri mogućnost uvrstavanja izbora za Brčko distrikt BiH u prvoj nedjelji oktobra 2022.god,u sklopu Opštih parlamentarnih izbora a ne lokalnih jer smatramo da na osnovu svih navedenih argumenata  Brčko distrikt BiH zaslužuje napokon i sagledavanje nelogične i neobjašnjive činjenice da se građani Brčko distrikta BiH moraju izjašnjavati po entitetskim državljanstvima te komparirajući dobivene diskriminirane Evropske presude na Evropskom sudu za ljudska prava, presuda Jakob –Finci , presuda Zornić , presuda Pilav , biti ćemo prinuđeni kao građani podnijeti tužbu protiv države BiH zbog nemogućnosti niti jednog stanovnika Brčko distrikta sa ličnom kartom za kanidaturu člana Predsjedništva BiH. Što je u javnosti apsulutna nepoznanica.

Tv All Jazera je javno objavila postojanje preko 27 fakulteta koji egzistiraju u Brčko distriktu BiH, što je alarmantan podatak koji detektuje stvarno stanje naše političke, društvene i ekonomske situacije.

Ovim putem pozivamo nadležne institucije da detaljno istraže diplome nosioca svih javnih funcija u Brčko distriktu BiH, te sankcionišu sve koji imaju diplome sa neakreditovanih i privatnih fakulteta. Može li napokon Brčko distrikt BiH postati  Studentski grad a ne samo grad malverzacija?

Iz minute u minutu naš narod  u Brčko distriktu BiH vidi i osjeti  razna poskupljenja, pita se kako će preživljavati, pa pitamo Vladajuću strukturu šta planiraju učiniti po pitanju šanse za opstanak, jer kada nema vladavine prava i pravde tada je snaga samo zakona jačeg.

Ponos i bogatstvo u našem Distriktu treba da budu naše različitosti za zdravo i prosperitetno okruženje. Očuvajmo mir stabilnost i sigurnost svih građana i građanki Brčko distrikta BiH!!!

 

OO DF BRČKO DISTRIKT BIH

 

 

 

 

Izdvojeno