bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom organizovano mirno okupljanje kao podsjetnik na potrebu pronalaska nestalih i procesuiranje odgovornih u proteklom ratu

Udruženja građana „Žene Srebrenice“, „Pokret- Majke enklave Srebrenice i Žepe“, „Udruženje žena Podrinja“, „Udruženje Srebreničke majke“ u saradnji sa „Udruženjem porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“ danas su organizovali mirno okupljanje na Trgu mladih u centru Brčkog.

Koordinacija udruženja majki i žena iz Srebrenice, Žepe, Bratunca i drugih mjesta u Podrinju odlučili su da, nakon što su godinama svakog 11. u mjesecu organizovale mirna okupljanja u Tuzli, to od sada rade i u drugim gradovima u BiH radi podsjećanje na potrebu intezivnijeg traženja nestalih i pravednog procesuiranja nalogodavaca i počinilaca zločina iz proteklog rata.

“Mi smo odlučile da ubuduće idemo od grada do grada, a pošto znamo da je Brčko distrikt srž Bosne i Hercegovine od njega upravo i krećemo kako bismo svaki dan podsjećali na ono što se desilo jer naši ljudi brzo zaboravljaju. Mora se govoriti o Srebrenici i o svakom zločinu gdje se zločin dešava”, istakla je danas u Brčkom Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” je naglasila da se još uvijek traga za velikim brojem nestalih iz Srebrenice, Podrinja i drugih mjesta te da značajan broj skeletnih ostataka još uvijek nije identifikovan.

“Želim odavde iz Brčko distrikta da pošaljem poruku svima koji mogu pomoći u pronalaženju i identifikaciji da dođu i daju krv kako bi što veći broj skeletnih ostataka, koji se nalazi u kosturnicama, dobio svoje ime i prezime”, naglasila je Nura Begović

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić je podržao današnju aktivnost i istakao da mu je drago što su članice ovih udruženja odabrale da Brčko bude prvi grad iz kojeg će krenuti i u druge gradove u kojima će održati mirna okupljanja.

“Njihova istrajnost, hrabrost i dostojanstvo u boli koju pokazuju djeluju inspirativno na sve nas tako da je za nas u Brčkom ovo veliki događaj. Brčko je otvoren grad, grad u kojem jedni druge razumijemo i ovaj događaj je doprinos tome da se čuva sjećanje na žrtve genocida i da se ne prikrivaju nikakvi zločini jer mi u Brčkom na tome istrajavamo ma o kome da se radi”, izjavio je danas gradonačelnik Kadrić.

Domaćin današnjem okupljanju u Brčkom je „Udruženjem porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine” čiji predsjednik Ramiz Ahmetović podsjeća da u ovom udruženju još uvijek tragaju za 57 nestalih Brčaka, no da nema baš puno nade da će nadležne institucije uskoro po tom pitanju nešto konkretno uraditi.

Tokom boravka u Brčkom članice udruženja koja traže svoje nestale iz Srebrenice i drugih mjesta u Podrinju danas su obišle i Memorijalni centar Bošnjačkih civilnih žrtava rata Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno